woensdag 16 augustus 2023

Zomer 2023 - dag 39, 40, 41 - Leeuwarden en via Warga naar Akkrum

 Maandag 7 aug. - Leeuwarden - olielampenwinkel, filmhuis

's Morgens trekt een regenfront over, met de nodige wind.De depressietrein dendert voort.

's Middags fiets ik naar het bedrijventerrein in zuid Leeuwarden om een nieuw glaasje te kopen voor het cardanische olielampje bij olielamp.nl. Nou, als je ooit een olielamp of glaasje nodig hebt dan is dit je zaak. Echt honderden lampen en glaasjes, je weet niet wat je ziet.Hij levert veel aan U.K. en USA, daar houden ze van koperen nostalgie.





Op de terugweg fiets ik óver ipv dóór de fraaie Slauerhofbrug. Het is inmiddels opgeklaard, mooie wolkenluchten en een koude NW wind.


Langs AH om boodschappen, aan boord de kluiver vast weggehaald voor inspectie ( er zitten wat naadjes los, dus dat wordt repareren met de Speedy Stitch)

's Avonds naar de film Faedre & Modre, een aardige Deense komedie over een nieuw kind in de klas. 
De zaal heeft relax stoelen, benen omhoog, drankje, KLM business class voor € 14,- 
"De luizenmoeder meets Lars von Triers The Idiots. In de Deense hitkomedie Fædre & mødre zijn het vooral de ouders die zich te buiten gaan aan idioot gedrag tijdens het jaarlijkse schooluitje" (VK)

Leeuwarden is een fijne stad om een paar dagen te verblijven. Je ligt er prachtig aan de Prinsentuin, het sanitair is redelijk schoon, schepen uit Akkrum betalen geen toeristenbelasting (want gemeente Leeuwarden toch ?) En het oorveerdovende Metal festival "Into the grave" onder de Oldenhove, is gelukkig al geweest.


Dinsdag 8 en woensdag 9 aug. - Veel wind, heel veel wind

  • Leeuwarden - Warga- Akkrum 19 zm -  totaal 297 zm
  • V. Leeuwarden 8 aug. 09.00 h  A .Akkrum 9 aug. 11.30 h.
  • Wind: Dinsdag NW 4-5 , vlagen NW 7-8 
  • Weer:  Bewolkt, 18 gr. C, felle regenbuien woensdag half bewolkt, opklaringen 
Dinsdag, Om stipt 9 uur vaar ik, in een kleine file,  door de eerste brug. Dag Oldenhove.


Bij de voorlaatste brug springt het licht plotseling op rood, er staat een ambulance te wachten, tja dat hoort er ook bij.
De twee spoorbruggen draaien mooi op tijd en een uurtje later ben ik al bij de oostkant van Leeuwarden, de Hempes.

Dan begint het opeens te waaien ! Uit de stapelwolken komt heel veel vlagerige wind, het ziet er onheilspellend uit, met windstoten tot 8 Bft.


Vlak vóór de nieuwe brug va Warga ( Wearga), in de by-pass,  heeft een boer aanlegplekken gemaakt voor passanten. Mooi onderhouden, speeltuintje, loopafstand van het dorp van "Afkes tiental". Ik besluit om hier een paar uur te wachten tot regen en windvlagen over zijn.


Nou, het blijft waaien Bft 7 op m'n reling windmetertje. Ik lig hier prima en morgen is het beter weer. De boerin komt het liggeld innen, € 5,- , de avond valt, de zon gaat mooi onder, macaroni met spek en kaas, prima avond.


Woensdag 9 aug.
Ontbijt met Bolletje ontbijt crackers (tip van de Tadorna bemanning, soort scheepsbeschuit...) 
Het is schitterend weer, NW windje, grootzeil omhoog en met 3-4 kts richting Grou en verder over het PM kanaal en de Kromme Knillis naar Akkrum.
De NW wind, de heldere lucht en de wegtrekkende depressies staan garant voor mooie wolkenpartijen bover het Friese landschap. Met hoog in de lucht de mooie Cirrus Altus.






Om 12 uur vaar ik rustig onze box in en meld me bij havenmeester Jelmer. De box is een groot gedeelte van juli verhuurd geweest. o.a aan zusterschip Parel.  Jur en Margaretha moesten schuilen onder het zeiltje voor de regen.


Altijd leuk die extra inkomsten voor de sympathieke stichting.
Nog een uurtje werken om schoon schip te maken, een broodje avocado eten bij De Koken, kleine siesta en om half vier komt Ineke met de auto aan uit Leidschendam .
Bemanning weer compleet ! Dat vieren we met een prosecco en 's avonds een heerlijk Italiaans hapje bij La Ruota. 


Vanaf morgen gaan we vier dagen zeilzwerven op de Friese meren, te beginnen bij de Alde Feanen.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten