woensdag 22 juli 2020

2020 Juli - Zomervakantie Dag 10 - Prosecco in Noordpolderzijl !

Maandag 20 juli -  Lauwersoog naar Noordpolderzijl

  •  Lauwersoog naar Noordpolderzijl 17 zm - Totaal 105 zm
  • Vertrek : 07.35 h.  (HW Lauwersoog  - 3,5 h.) Aankomst  11.15 h. 
  • Wind:  NNW 4-5
  • Weer: Bewolkt, af en toe een opklaring, koude wind, 18 gr.C.

Het haventje van Noordpolderzijl, het kleinste en meest noordelijke getijdenhaventje van Nederland, is een bestemming die veel North Beaches graag een keer willen aandoen. Wij werden enthousiast door een bericht op de site van de Wadvaarders dat in het voorjaar van 2020 de vaargeul en de smalle aanloop zijn gebaggerd. (en niet geploegd zoals in voorgaande jaren). En van Ronald en Jacqueline ( NB24 Tadorna) ontvangen we paar mooie foto's en een filmpje van hun tocht in 2019.

We vertrekken drie en een half uur voor HW Lauwersoog. We hebben dan de flinke (springtij) stroom mee en zijn tegen HW bij Noordpolderzijl. Er staat een koude NNW wind, Bft 4-5. In de voorhaven steken we een rif, dat zeilt comfotabel en we kunnen toch pas om 08.30 h.over het Lutjewad. We nemen de route door de Groningerbalg, langs de geleidingslichten van de luchtmacht, dat scheelt een stuk omvaren.


Twee platbodems en een OVNI varen met ons op. 
Rond 08.30 h. zijn we bij het Lutjewad en bij het wantij LW 28 lopen we even zachtjes vast. Even de motor bij en na 5 min. zijn we weer los. 

De tocht verloopt voorspoedig, we maken een ontbijtje in de kuip en genieten van een paar zeehonden op een zandplaat.


Om 10.45 h.zijn we bij de GRG scheidingston ZOL 17/ VN 2. Een paar grote vissersmansschouwen komen naar buiten, volle vaart, en verderop in de vaargeul nog meer. In totaal komen er 8 platbodems naar buiten. Die hebben zondag een feestje gehad in Noordpolderzijl.

Aan stuurboord zien we een lange rij groene tonnen liggen. In totaal 34, van VN 1 t/m VN 69 in het haventje. RWS heeft in mei de tonnen goed gelegd.Tot halverwege de vaargeul  is de diepte rond de 180 cm, daarna loopt het snel terug naar 120 cm. Een paar platbodems komen nog naar buiten, dat is krap passeren in het nauwe geultje.


Halverwege staan er ook rode en groene pannenlatten, netjes er tussen door varen dus.  We varen heel geconcentreerd en van het plan om meer foto's te maken van de smalle aanloop komt niks terecht. 

Het is een schitterend kwelder gebied. Bij de opening in de rijsdammen is een zandhoop ontstaan en loopt de diepte even terug naar 100 cm. Daarna weer iets dieper. Bij VN 69 zijn we in het haventje. We meren af aan SB met de kop in de wind. Geen mooie lage steigers, maar dikke meerpalen. We hebben alle stootwillen nodig en brengen lange lijnen uit want het water zakt twee meter. Wrijfhouten zouden een uitkomst zijn, maar de gezaagde wadpoten liggen nog thuis.....


Een half uurtje later loopt de witte hoogaars "de Liefde" binnen (replica van de "de Liefde"  gebouwd in 1928. Ze maken de draai te ruim en komen vast te zitten in de modder aan de westkant van het haventje. Het is HW, dus precair, maar met veel motorvermogen komen ze los en meren voor ons af.

Fantastisch om hier te zijn, de afmeerkus is meer dan verdiend ! 
Ap maakt een wandeling naar de dijk, Ineke houdt een siesta. Er zijn clubjes toerfietsers en pensionados op E-bikes. Het uitzicht vanaf de dijk is prachtig, het weidse Groningse landschap, de wolkenlucht, het eetcafé "het Zielhoes", volop genieten hier.


Drie uur na HW is het haventje al bijna leeggelopen. Ze kunt nu mooi zien waar de groene tonnen liggen. Je moet ze bij het binnenlopen ongeveer 5 m. aan SB houden schat ik in.


Op de droogvallende kwelders grazen koeien en paarden en af en toe komen groepjes wadlopers voorbij, tot hun knieën in de modder geweest.


We hebben om 16.00 . gereserveerd bij het Zielhoes. Plekje in de zon, uit de wind. Prima Tosti Agriculteur voor monsieur en een Flaquette Zalm voor madame.

Terug aan boord is het tijd om deze geslaagde tocht te vieren met een fles koude prosecco. Proost !






Geen opmerkingen:

Een reactie posten