donderdag 23 juli 2020

2020 Juli - Zomervakantie Dag 12 - Rustig anker op, lekker zeilen, en sh....., vast in de havenmond

Woensdag 22 juli -  Oostpunt Schiermonnikoog naar Oostmahorn

  •  Schildersron - Oostmahorn 16 zm Totaal 138 zm
  • Vertrek : 12.00 h (HW -1 Schier)  Aankomst  16.15 h. 
  • Wind:  WZW 2-3 
  • Weer: Licht bewolkt, koude W wind, 20 gr.C
De dag begint met wat grijs weer, maar snel klaart het op. Vanaf 09.00 h. komen de meeste droogvallers los en een aantal vertrekt richting Lauwersmeer.
Lekker rustig ontbijt in de kuip, lekker weer. Vanuit Lauwersoog komt een kleine garnalenkotter, de ZK 1, onze  kant op en maakt korte trekken in de vaargeul waar wij ten anker liggen. Een fraai gezicht, ZK 1 is het eerste visserman ooit uit Zoutkamp. Waarschijnlijk is dit historische nummer al vele, vele generaties behouden in de familie. De schipper doet alles alleen, we kunnen het van dichtbij volgen.


Om 12.00 h gaan we anker op,  het waterstag van het kluiverboom zit een slag om het anker gedraaid. Dat komt in Oostmahorn wel goed.
We zeilen rustig door de Eilanderbalg en krijgen na een half uurtje de stroom mee.  Het is nergens ondieper dan 120 cm, maar de groene tonnen meanderen door het vaargebied. Goed opletten dus.
Ook in een stukje Lutjewad en de Groningerbalg hard stroom mee, we lopen 8 kts over de grond.

Een mooie Wadder is aan het opkruisen. Echte waddenschepen, groot en sterk. Er zijn er sinds de jaren zeventig ongeveer honderd van gebouwd en er is een actieve Wadder club. Ze lijken nogal log maar met een extra stagfok lopen ze best hard.


Om half drie lopen we de haven van Lauwersoog binnen. In de havenmond maken we een rondje om in de wind het grootzeil te strijken. Als Ap omhoog kijkt ziet hij een mooie 360 gr. corona rond de zon. "Kijk Ien, een corona, mooi hé ?  En dan lopen we ongemerkt zachtjes vast in de dikke modder. De ZO kant van de havenmond is flink dichtgeslibd door de draaiende schroeven van de veerboten. ( Ook een van de oorzaken van het dichtslibben van de haven van Juist).


Een particuliere berger komt langs en biedt hulp aan. Ik zeg dat ik de Kustwacht/KNRM oproep op kanaal 16. Dat lukt prima, maar het kan nog even duren voordat we een sleep krijgen. Een andere berger hoort het marifoonverkeer en komt langs. Hij zegt dat hij niets rekent als het alleen maar een trekje hoeft te geven. Deal. We zijn vrij snel los en varen naar de sluis. Daar staan Gonnie en Joost te roepen en te lachen. Ze waren in de buitenhaven op weg naar het havengebouw en zagen ons vastlopen. De mooie foto's van Joost zijn het resultaat !




Nou, dat was een beetje gênant leermomentje ! Zijn we zonder problemen de lastige haven van Noordpolderzijl in- en uitgevaren, loop je vast in een havenmond van 4 m. diep.

We kunnen vrij vlot de sluis invaren en zijn een half uurtje later in Oostmahorn. We vinden een mooie plek aan de passantensteiger. Prima haven, aardige havenmeesters, mooi sanitair. 
We besluiten dat we een dagje extra blijven om op de fiets deze mooie NO hoek van Friesland te verkennen.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten