donderdag 23 juli 2020

2020 Juli - Zomervakantie Dag 11 - Warffum en Oost-Schiermonnikoog

Dinsdag 21 juli -  Noordpolderzijl naar Oostpunt Schiermonnikoog

  •  Noordpolderzijl - Oost Schier 17 zm - Totaal 122 zm
  • Vertrek : 12.00 h. (HW NPZ - 30 min. ) Aankomst  16.15 h. 
  • Wind:  NW 3-4 , later W 4
  • Weer: Half bewolkt, koude wind, 19 gr.C.
Om half twaalf 's nachts is het HW en gaat Ap nog even aan dek om te kijken of alle lijnen en stootwillen nog goed hangen. Hetzelfde om 06.30 h. met LW. Alles ok.

Om negen uur pak ik de Brompton en fiets om brood en andere boodschappen naar Warffum, kilometer of 6. De wegen zijn hier langs een liniaal getrokken, vooral de polders buiten de oude zeedijk. 


Er staat een NW wind, Bft 4, dus 12 km wind mee en wind tegen. In de oude zeedijk, 4 km zuidelijker dan de nieuwe dijk, ligt een oude spuisluis.  Mooi vakmanschap.



De warme bakker in Warffum heeft "cornettos a la crema" m'n favoriete ontbijt bij de koffiebar in Trastevere in Rome. Het zijn croissants gevuld met banketbakkersroom. Ik neem er twee mee voor als we veilig voor anker liggen bij de oostpunt van Schiermonnikoog. 
Bij de Spar verder boodschappen gedaan, vanavond maar weer eens een pasta maken met een salade van komkommer en tomaatjes. We houden het simpel.
Warffum is een mooi terpdorp, de kerk staat natuurlijk op het hoogste punt.

Terug in Noordpolderzijl maak ik nog wat foto's. Een gedeelte van de dijk is nu een kunstwerk


"Rond 1985 is de waddendijk in noordoost Groningen op deltahoogte gebracht. Jan van Loon kreeg in 1987 de opdracht om een monument te maken ter herinnering aan de dijkverhoging. Het kunstwerk werd naast het gemaal geplaatst. Van Loon maakte een reliëf in de verhoogde zeedijk.

Op de foto is het monument te zien. Vroeger was de dijk zo hoog als de bovenkant van de sluis. De bovenkant van het monument loopt gelijk aan de nieuwe hoogte van de dijk.
De blauw-grijze verticale strepen (links van de sluis) staan symbool voor hoge golven. Deze 'golven' zijn gemaakt op een ondergrond van oude rode klinkers. De golven symboliseren de kracht van de Waddenzee. Het lijkt alsof de stenen golven ieder moment over de oude klinkers en de dijk heen kunnen stromen.
Aan de andere kant van de sluis is ook een reliëf gemaakt. Op dit gedeelte zijn met blauw-grijze stenen horizontale lijnen gemaakt op nieuwe rode klinkers. De horizontale lijnen staan voor het achterliggende polderlandschap, dat zich kenmerkt door de rechte lijnen. Op de nieuwe rode stenen, zijn de golven geen gevaar meer, het land ligt veilig droog"


Bovenaan de dijk staat een bankje met een mooie tekst:


Over een uurtje is het HW, de eerste platbodems zijn al binnengelopen.


Het water in de sloten en vaarten staat al maanden erg laag, daardoor wordt er in Noordpolderzijl niet gespuid en mede daardoor slibt het kanaaltje weer langzaam dicht.

Om twaalf uur vertrekken we, we varen keurig weg, Ineke duwt met de pikhaak de boeg weg, maar Ap vergeet het achterspring los te maken en bijna botsen we tegen de meerpaal. Ineke vindt het niet leuk......

In het toegangskanaaltje komen nog een paar platbodems naar binnen. We passeren elkaar behoedzaam op een meter afstand, want het kanaaltje is maar smal. 
Na de pannenlatten wordt het snel dieper en volgen we nog 1 zm de groene tonnen.


De zeilen kunnen omhoog, met de NW wind is de tocht voor het grootste gedeelte bezeild. De zon schijnt, de lucht is kraakhelder, we hebben de ebstroom flink mee, genieten !

De laatste drie zeemijl, als we aan het einde van de Spruit afbuigen naar de oostpunt van Schiermonnikoog, hebben we wind en 2,5 knoop stroom tegen. Zeilen naar beneden en motor aan.
We varen vlak langs het strand. Bij het Schildersron liggen al zeker 10 platbodems tegen de zandplaat. Daar moeten wij niet zijn, we zoeken een dieper gedeelte op bij de rode ton EB 18. 

Het anker, met de nieuwe voorloopketting, kan uit en 10 min. liggen we vast als een huis en  zitten we in de kuip aan de koffie met "cornetto a la crema" uit Warffum.

Het uitzicht is fantastisch mooi, wat een mooie anker/droogval plek is dit toch.


Ale het water zakt zien we dat die rode EB 18 op de punt van een zandbank ligt. Die moet je dus aan de goede kant passeren !


De pasta smaakt voortreffelijk, glaasje koude chardonnay, de zon gaat mooi onder, en als toetje staan rond middernacht Saturnus en Jupiter te stralen, laag aan de zuidelijke hemel.












Geen opmerkingen:

Een reactie posten