zondag 19 juli 2020

2020 Juli - Zomervakantie Dag 9 - Rustige tocht naar Lauwersoog

Zondag 19 juli -  4 wantijen met hoge waterstanden

  • Ameland - Lauwersoog 18 zm - Totaal 88 zm
  • Vertrek : 07.00 h. Aankomst  11.30 h. 
  • Wind:  ZW 1-3, bij aankomst ZW 1
  • Weer: Half bewolkt, af en toe zonnetje, 18 gr. C.
Om 07.00 h. gooien we los en varen rustig de haven uit. Er staat een zacht ZW windje. Snel de zeilen omhoog en we lopen 3 kts door het water. De stroom helpt met een extra 2 kts.
Ineke geconcentreerd aan het roer in de vaargeulen van het wad, we komen ruim op tijd om de vier wantijen te passeren.


We varen langs het gebied, de Hon, waar we een paar dagen geleden hebben gefietst.
Heel af en toe laten een paar zeehonden zich zien, op de achtergrond vaart de veerboot naar Holwerd uit. Die twee zwarte vlekken links onder zijn zeehonden.


In de Zuiderspruit lopen twee speedboten met veel geweld voor ons over. Wat daar nou voor lol aan is om als passagier te betalen om hotseknots met zo'n snelle RIB mee te gaan ?

 
Bij het Pinkegat steken we een stuk af en komen in het Friese Wad / Wierumerwad. Nergens minder dan 120 cm water, nog steeds is alles bezeild.

Ineke vindt het tijd om een paar boterhammen te smeren, kop echte koffie er bij. Wat heeft een mens toch weinig nodig om gelukkig te zijn. (nou ja, een goed pensioen en een zeilbootje helpt...)


Bij de Paesenrede valt de wind weg en moet tot de haven een uurtje de motor zachtjes bij. De stroom in de Zoutkamperlaag naar Lauwersoog gaat dadelijk tegen lopen en dat schiet niet op.

Om kwart over elf draaien we de buitenhaven in. Bij de sluis liggen veel jachten te wachten, maar wij gaan naar de Waddenhaven. Hier is zeker de helft van de boxen nog leeg. We vinden een mooie plak aan de noordelijke langssteiger, met mooi zicht op de havenmond.


Mooie, rustige tocht, heerlijk gezeild. Vlak achter ons ligt een oude vissersschouw uit Noordpolderzijl, de UQ 11. Beetje achterstallig onderhoud.


Havengeld betaal je hier bij de automaat, douchen gaat met een SEP kaart. Er komt geen havenmeester aan te pas. Maar de SEP kaarten zijn dezelfde als in Leeuwarden en Den Oever, daar hebben we er nog een paar van.

De sanitaire voorzieningen zien er modern en erg schoon uit.
's Middags is het tijd voor een korte siesta, een wandeling langs de "Wadden (rommel) markt" op de kade. Voor Ap twee paar, door een oma ter plekke handgebreide Noorse sokken en voor Ineke een mooie "Detective Vera" zonnehoedje. 

's Avonds eten bij restaurant Schierzicht. Uitstekend, grote pan mosselen voor Ap, drie tongetjes voor Ineke, glaasje wijn er bij. En dat alles voor  35,- !

Morgen weer vroeg op, om 07.00 h. voor en achter en dan over het Lutjewad en Pieterburenwad naar de aanloop van Noordpolderzijl. 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten