maandag 13 juli 2020

2020 Juli - Zomervakantie Dag 2 - Gestrand in Kornwerderzand

Zondag 12 juli - (nog) niet naar Harlingen

  • Stavoren - Kornwerderzand 14 zm - Totaal 38 zm
  • Vertrek : 10.00 h. Aankomst  12.30 h. Door de brug: 16.45 h.
  • Wind:  NNW 1-2
  • Weer: Zonnig, 19 gr. C.
We hebben het mooi uitgerekend. Om half elf door de sluis van Stavoren en rond 13.00 h. door de sluis en brug van Kornwerderzand. Dan met de laatste twee uur van de vloedstroom naar Harlingen. 
Maar de bijna 90 jaar oude bruggen van Kornwerderzand denken daar anders over. We zijn om 12.30 h. bij de sluis en worden vrij snel geschut in de grote sluis. De 1e brug gaat open en gaat weer dicht. De sluismeester roept om dat de 2e (Noorder) brug een storing heeft. "De monteur is onderweg" Hebben we eerder gehad, duurt meestal een uurtje. Maar niet vandaag. Met een stuk of 20 andere jachten en grote platbodems liggen we gevangen in de havenkom tussen sluis en brug


We steken een lijntje aan een dukdalf van het remmingswerk en wachten. Het is mooi weer, tijd voor de zaterdagkrant, een siesta en het aanbrengen van 6 meter RVS voorloopketting aan de ankerlijn (van het RVS Paleis, wat een fijne zaak is dat) 
We troosten ons met de gedachte dat het vóór middrnacht wel zal zijn opgelost, want het is is zondagavond en dan varen de Urker kotters uit.

Er vertrekken een stuk of tien jachten richten Makkum, maar daar hebben we geen zin in. Om 16.00 h geeft de sluiswachter rood-groen en drie kwartier later varen we door de brug. Aan de waddenzijde liggen zeker 60 jachten te wachten !

Inmiddels loopt de stroom in de Boontjes hard tegen, er staat geen wind en we hebben geen zin om nog twee uur op de motor te varen.
Achter de brug ligt een lang remmingswerk, daar gaan we aanleggen en verdere plannen maken. Met extra lange lijnen leggen we de boot vast, want er is een getij verschil van pakweg 1,60 m. Dat bleek later overbodig, want het is een grote drijvende steiger. 

Er zijn een twee opties: maandagmorgen rond HW 03.00 h. uur door het Zuidoostrak naar Vlieland of Terschelling, daar een paar dagen blijven en dan verder naar Ameland. 
Of rond half elf met de 1e vloedstroom naar Harlingen en dinsdag verder naar Ameland. Het is doodtij, maar dankzij de W wind is er de komende dagen een kleine verhoging (opwaai) van de waterstand en is het Kimstergat en Vingegat goed te doen.
Ineke mag het zeggen en kiest voor optie 2. Ook omdat ze nog wat leuke kleren wil kopen in het mondaine Harlingen.

We genieten van een weldadige rust, de Penne Amatriciana smaakt goed en de zon gaat mooi onder.






Geen opmerkingen:

Een reactie posten