zondag 19 juli 2020

2020 Juli - Zomervakantie Dag 5, 6, 7 en 8 - Ontspannen op Ameland

Woensdag 15 juli t/m zaterdag 18 juli

De jachthaven van Ameland is, met Schiermonnikoog, de leukste van de 5 Waddenhavens. Om er te komen moet je door de ondiepe geulen en wantijen van de Waddenzee. Of vanuit Harlingen of Lauwersoog buitenom Terschelling of Ameland heen. In de haven liggen dus vooral platbodems en jachten met een hefkiel of midzwaard. Dat geeft een andere sfeer dan op de andere drie eilanden, voor ons gevoel komen hier de echte waddenzeilers.

We kregen woensdagmiddag een mooie, vrije plek aan de kopse steiger van de "eilanders" Dus niet over, soms wankele, boten heen klauteren en ook geen mensen over je voordek.
De achterbuurman heeft een trimaran,  "Vaya con Dios", dus dat kan niet fout gaan.


Het worden vier relaxte dagen, daar zijn we kennelijk aan toe. Ap probeert uitgebreid de Brompton uit. Het is even wennen qua zitpositie en met die kleine wieltjes, maar het rijdt prima, vooral op asfalt en schelpenpaadjes. Op klinkerwegen voel je goed dat het kleine, hard opgepompte, wieltjes zijn.
Ineke huurt drie dagen een comfortabele Gazelle bij de fietsverhuur aan de haven.

We fietsen naar het Oerd, de oostpunt van het eiland. Mooi uitzicht over de droogvallende platen, en in de verte Schiermonnikoog.


Na lange fietstochten moet ook het energiepeil weer worden aangevuld. Daar weten we een goed adresje voor !


Ten oosten van de jachthaven ligt een zandplaat waar veel platbodems droogvallen. De havenmeesters zijn er kien op dat er liggeld en toeristenbelasting betaald wordt, € 5,- / nacht voor twee personen. Voor dat bedrag mogen de droogvallers gebruik maken van de sanitaire voorzieningen. Als je met een rubber bootje in de haven afmeert dan komt er nog € 2,50 bij. Dus voor deze meneer die z'n twee honden moet uitlaten zijn het dure hondendrollen.


In het dorpje Nes is het flink druk, we vermijden dat zo veel mogelijk en gaan liever de natuur in. Op de licht zilte gronden aan de oostkant staan mooie, kleine orchideeën en grote  koningskaarsen.


Ap doet een paar klussen aan boord. De nieuwe ankervoorloopketting van 6 meter rammelt in de ankerbak. In een oude bijlage van de Practical Boat Owner stond een tip om de ankerketting in een oude sporttas te laten lopen. En dat werkt verrassend goed.

En in plaats van een vaarboom te kopen kunnen we ook de uithouder van de fok gebruiken. Die kan uitschuiven tot 4 meter. Tennisbal onderop, markeringen aanbrengen en we zijn klaar voor de tocht naar Noordpolderzijl.

We zijn niet uit eten geweest op Ameland. Een kroketje in Buren en een sneetje suikerbrood bij de bakker, dat was het wel zo'n beetje.  Maar wel lekker zelf gekookt, van stamppot prei, tot hutspot en Surinaamse roti .


En bij de Jumbo verkopen ze lekker "La Place"zuurdesem volkorenbrood. Lekker met oude kaas.

Zondagmorgen 19 juli vertrekken we om 07.00 h. naar Lauwersoog. En een dag later hopen we Noordpolderzijl binnen te lopen. Ineke vindt het maar spannend !

Geen opmerkingen:

Een reactie posten