dinsdag 25 juni 2024

2024 Friesland en Wadden - Dag 22 en 23 - Pittige tocht naar Workum, rustig naar Woudsend

Zaterdag 22 juni en zondag 23 juni - Naar Workum en Woudsend - "Het waait harder dan ik (toch wel) hebben kan" 

Rond 12 uur, 22 juni, gaat de ebstroom lopen in de Boontjes, het smalle vaarwater van Harlingen naar KWZ.  Na weer een prima ontbijtje bij de Hema maken we de boot zeilklaar en om 11.40 draait de (handbediende)Leewenbrug en varen we rustig, met nog een stuk of 15 andere jachten, naar de Prins Hendrikbrug. Niet alle grote (huur)boten kennen de vaar-etiquette, we sluiten rustig achteraan. Om 12.15  hijsen we fok en gereefd grootzeil in de voorhaven, wind is ZW 4, net aan bezeild. Halverwege de Boontjes krimpt de wind en neemt toe tot Zuid 6-7. We zijn blij dat we een rif hebben gestoken en kruisen de laatste twee zeemijl, met flink wat stroom mee, naar de sluis van KWZ.
Schutten gaat redelijk vlotjes, na de sluis is de wind geruimd en afgenomen en comfortabel zeilen we in twee uurtjes naar Workum. Zonnetje er bij. De sluis in Workum draait niet tussen 16.15 en 17.15, kalm aan dus.

In Workum varen we naar de erg volle gemeentelijke jachthaven en meren af tussen twee grote motorboten. Om zes uur barst de hel los, een Metal band op het podium van het Festival "Pareltsjebrij" En dat gaat de hele avond door.


Na 10 min. gooien we los en varen door de Workumertrekvaart (Elfstedentocht route naar Bolsward) en vinden aan het eind van het dorp een mooie aanlegplek. Vlakbij een keurig toiletgebouw van de gemeente. In de jachthaven hebben we al € 13,- betaald, we liggen legaal en rustig op een mooie plek.


Vanaf 20.00 h. wordt het echt stil, dan draaien de bruggen niet meer en komen er geen grote motorboten meer voorbij. We horen in de verte de dreunende bassen....
We eten Italiaans, morgen richting Woudsend.

Zondag 23 juni - Van Workum naar Woudsend
We hebben geen haast, naar Woudsend is maar 9 zm en vanmiddag komt er meer wind. Ineke maakt een stadswandeling, koopt bij de Poiesz de zaterdag Volkskrant. Er komt hier van alles voorbij, zowel per boot als op de fiets. Na de brugpauze van 12.00 - 13.00 h. varen we richting Gaastmeer. De spoorbrug staat open, want er rijdt de komende weken geen trein van Stavoren naar Leeuwarden.
Op het Gaastmeer gaan de zeiltjes omhoog, heerlijk zeilen met NW 2 naar Woudsend. Prima jachthaven met uitstekend sanitair.


's Avonds een eenvoudig en smakelijk etentje bij "de Pleats" vlakbij de haven. 

2024 Friesland en Wadden - Dag 21- Culinair Harlingen

 Vrijdag 21 juni - Harlingen: Mooie stad en lekker eten

Een lekkere dag in Harlingen. We wandelen, doen boodschappen, Ineke koopt een nieuw fleecevest.
Naast ons meert een supersnel zeiljacht af, een Saffier 33 Silver. De schipper en zijn 4-koppige bemanning dragen alle vijf felrode Saffier outfit. Ze hebben meegedaan aan de HT race. Ik maak een praatje met de schipper: "Niet best gevaren. Ik moest wennen aan een kleine boot, gloednieuw uit de doos, want ik ben een 54 voeter gewend. En we moesten omvaren, want diepgang van 2,20 m." 
De Saffier 33 is een dagzeiler, zonder kajuit en ook zonder zeereling ! En daar betaal je dan  € 240.000,- voor.


Harlingen is een Hanzestad, met in 16e en 17e eeuw veel handel naar de Oostzee. Veel mooie pakhuizen, nu dure woningen, herinneren daar nog aan. Polen en Rusland staan broederlijk naast elkaar.


Iedere zeilvakantie gaan we één keer chique uit eten. Ditmaal bij "Down en Up" op de hoek bij de Leeuwenbrug. Tot twee jaar geleden zat hier restaurant De Tjottter.
"Down en Up" is een shared dining restaurant, het beviel ons erg goed. Eigenaar Lorenzo is half Italiaans en half (ech) Haags. zus Lavina doet de bediening. Heerlijke gerechten, veel met vis, ceviche, gamba's, warm pizza brood met dingetjes, mooie rode huiswijn tiramisu en een sympathieke rekening. 
Bij de NBOA zijn we nog steeds van plan om een culinaire top-twintig samen te stellen van goede restaurants in North  Beach havens. Deze komt er zeker in de toptien.


's Avonds kijken we nog een uurtje naar Nederland- Frankrijk 0-0, Memphis weer hopeloos.
Morgen draait de wind naar WNW 3-4, mooi windje om via Kornwerderand naar Stavoren te zeilen.


zaterdag 22 juni 2024

2024 Friesland en Wadden - Dag 20 - Terschelling naar Harlingen

 Donderdag 20 juni - Mooi windje om naar Harlingen te zeilen.

Om een gunstige stroom te hebben moet je een half uurtje vóór LW Terschelling vertrekken, dan heb je de ebstroom mee door het Schuitengat en pik je de vloedstroom mee in het zeegat tussen Vlieland en Terschelling. Dus vanmiddag vertrekken rond 15.00 h. 

Ap moet terug naar de Hubo, ook nog een CEE contrastekker kopen......
Onderweg een mooie boerderij met in de tuin een mini uitvoering voor de konijnen of kippen.
Terschelling heeft, net als Texel en Ameland, relatief veel landbouwgrond.


 

De twee steigers voor kleinere jachten en motorboten zijn helemaal leeg om plaats te hebben voor een kleine armada van de HT wedstrijdjachten. Dat zal er in de haven niet rustig aan toegaan.

Om 15.00 h. staat er heel weinig wind, maar de voorspelling is dat er later een O 3-4 opsteekt.
We hijsen fok, grootzeil en kluiver, met een beetje hulp van de Yanmar zijn we om 15.30 h. het Schuitengat uit. De politie houdt ons scherp in de gaten ......


Vanuit Vlieland komen drie Bruine Vloot schepen met Duitse scholieren. De wind trekt een beetje aan en we zeilen rustig, met een sterker worderde vloedstroom naar het zuiden.


Na een uurtje krimpt de wind naar ONO en neemt toe tot 4-5. Inderdaad "krimpende winden stinken"
De kluiver gaat weg,  een groep Lemsteraken van de HT race ploetert tegen de vloedstroom, wij varen gelijk op met de twee- en driemasters.Heerlijk zeilen.


Onze SOG (speed over ground) loopt op tot 8 kts, en om 18.00 liggen we voor de brug van Harlingen. We gaan naar de Noorderhaven, bij HWSV wordt het morgen heel druk i.v.m. de HT race en de prijsuitreiking.

Op een vertrouwde plek, in een boxje achter de Leeuwenbrug, maken we een eenvoudige pasta schotel.
Van Peter horen we dat hun steiger vol ligt en de "Lemsteraken Rodebroekenterreur" is losgebarsten.. Tja, als je zo'n duur jacht hebt moet je je natuurlijk laten gelden.

Morgen of overmorgen naar Stavoren en dan nog een weekje door Friesland zwerven.  

2024 Friesland en Wadden - Dag 19 - Terschelling

 Woensdag 19 juni - Rustige dag op Terschelling

Het is opvallend rustig in de haven. We zijn aan een verkeerde steiger gaan liggen, voor jachten > 9 m. Geen probleem, later op de dag blijkt dat een voordeel, want alle jachten die aan de steigers voor kleinere jachten liggen moeten daar weg, omdat ruimte gemaakt moet worden voor de deelnemers aan de HT (Harlingen-Terschelling) zeilwedstrijd.

De NB24 Titaantje, met Peter en dochter Jikke, is rond 12.00 h. aangekomen uit Oudeschild. Je kunt het informatieve blog van Peter lezen op blogspot.

Ik fiets naar de Hubo, op  een groot bedrijventerrein ten oosten van het dorp, om een CEE stekker. En krijgt advies welke dopsleutel nodig is om de trapper van de Brompton te vervangen, 24 mm. Die heb ik thuis nog wel liggen denk ik.

Ineke maakt een wandeling langs de waddendijk, we ontmoeten elkaar in het dorp en eten een visje bij de Gebr. Mulder. Het is altijd gezellig onder de Brandaris.


Relaxed dagje dus, Ineke is helemaal in de bam van mjn vaderdagcadeau, "Al het blauw van de hemel" Ap haalt herinneringen op aan de vandaag overleden schrijver/schilder Jan Cremer, die nogal opschudding veroorzaakte, zeker op de Chr. HBS in Middelburg !

's Avonds komt Peter om de koffie, gezellig over NB24's en andere zaken palaveren. Petr heeft twee jaar geleden een nieuw, snel,  grootzeil genaaid voor de Schone Waardin, we zeilen nu 10 gr. scherper aan de wind en maken minder helling.

De zon gaat onder achter de zeevaartschool, we genieten nog even na in de kuip van een mooie dag.







woensdag 19 juni 2024

2024 Friesland en Wadden - Dag 18 - Met weinig wind naar Terschelling

Dinsdag 18 juni 
Gisteravond nog een stukje gefietst langs de waddendijk. Op de terugweg naar het havenhoofd gegaan. Een mooie plek met een fantastisch zicht op de Wadden, de Richel en het binnenkomend scheepvaartverkeer.

Een pilot tender uit Rotterdam loopt de jachthaven binnen en meert aan. Wat doet een Rotterdamse loodsboot op Vlieland,  Rust- en Vaartijden besluit ?
 
 
Een binnenvaartschip, diep afgeladen met zand, ploegt tegen de ebstroom. De waddendijk langs het dorp wordt verbreed en versterkt en daarvoor zijn zand en stenen nodig. Het mooie wandelpad over de dijk wordt weer hersteld, eind oktober moet het werk zijn opgeleverd.


" Tijdens het maken van het ontwerp van de nieuwe dijk is goed geluisterd naar omwonenden en belanghebbenden. Mede op hun verzoek wordt de dijk niet verhoogd. Om de dijk wel robuust en toekomstbestendig te maken is ervoor gekozen om deze zeewaarts te versterken. Waarbij we rekening houden met de zeespiegelstijging in de komende 50 jaar.

Daarnaast wordt er een weg aan de buitenkant toegevoegd. De weg is nodig voor het uitvoeren van beheer en onderhoud. De weg zal ook toegankelijk zijn voor voetgangers en fietsers. Binnendijks blijft een pad bestaan om de achtertuinen van bewoners van de Dorpsstraat te bereiken. Dit pad wordt verbreed, zodat het pad toegankelijk is voor hulpdiensten.
 
Woensdag 11 oktober 2023 ondertekende aannemer Boskalis het contract met Rijkswaterstaat om de dijkversterking op Vlieland  (klik op de link) uit te voeren. De komende periode wordt het ontwerp nog verder uitgewerkt, waarna de eerste voorbereidende werkzaamheden in februari 2024 kunnen beginnen. Het werk aan de dijk zal in april 2024 starten.
De aanvoer van materiaal en machines zal plaatsvinden via een speciaal daarvoor gemaakte tijdelijke loswal "

Ap fietst nog een rondje door het dorp en langs de waddendijk ten westen van het dorp. In de Dorpsstraat staan mooie oude pandjes. Huizen aan de Dorpsstraat moeten permanent bewoond worden door eigenaren die als bewoner op Vlieland staan ingeschreven. Of er op wordt gehandhaafd betwijfel ik, want in veel huisjes zien er nu, in juni, onbewoond uit. Maar dit mooie pand, uit 1511 ?, heeft (waarschijnlijk rijke) bewoners.

Om 12.30 h. gooien we los. Er staat een heel zacht NO briesje. We hijsen toch de zeilen en met de laatste ebstroom zeilen we de Vliesloot uit en laten Vlieland achter ons.


Bij het Schuitengat gaan we met de eerste vloedstroom naar binnen en na een rustige, mooie tocht vinden we om 14.30  h. een plekje van krap 8 meter, tussen twee grote jachten, aan de eerste passantensteiger. Grotere jachten moeten eigenlijk verderop een plek zoeken, maar de havenmeesters vinden het allemaal wel best. Die doen rustig aan, na de drukke Oerol week.

We genieten van het mooie weer, de parasol doet goede dienst, het is vier jaar geleden dat we op Terschelling waren ( met 4 andere NB24's, tocht naar Noordpolderzijl), we blijven hier 3 dagen.
 
Op het menu staat een klassieke macaronischotel, de zon gaat mooi onder achter de zeevaartschool. 
Genieten.






maandag 17 juni 2024

2024 Friesland en Wadden - Dag 14, 15, 16, 17 - Herfstweer op de Wadden

Vrijdag 14, zaterdag 15, zondag 16 juni, maandag 17 juni - Depressies en regenfronten

"It's raining cats and dogs the whole day" en het waait Bft 7 met vlagen Bft 9 uit W tot ZW

We doen boodschappen, Ap leest verder in het spannende waargebeurde verhaal (tip van Dick) "Waanzin aan het einde van de aarde" over een Belgische Zuidpoolexpeditie in 1897,  Ien heeft een spannend boek van Saskia Noort uit de boekenmand gevist, we hebben contact met andere NB24 schippers die ook op beter weer wachten. Zo bar en boos hebben we het in de zomer nog nooit gehad op de Wadden.

We liggen met de kont in de wind, na  2000 h. gaat de wind even liggen (de beroemde dagelijkse gang).  We verhalen de boot naar de E-steiger, grotere vingersteigers en met de boeg in de wind. De pittige roti smaakt goed in de nu beschutte kuip.

Zaterdag van hetzelfde laken een pak, aan het einde van de middag wordt het droog en komt de zon heel even door de dikke wolken. 's Avonds komen er een paar grote jachten met de ebstroom uit Harlingen.


In het dorp lopen groepen duitse scholieren rond, vanaag zouden ze met twee tjalken terugzeilen naar Harlingen, maar zelfs de charter schippers vonden de ZW 7 te pittig.

Zondag is het een stuk beter, af en toe een stevige bui, nog wel veel wind, ruimend naar W, dan weer krimpend naar ZZW, mooi hoe de wind verandert bij het naderen van een front. 

Bij restaurant Gestrand nemen we een vegerarisch vaderdag menu. Prima eten, mooie lokatie met terras richting veerboot, aanrader


Na een boodschappenrondje zetten we ons voor de tablet om EK Polen-Nederland te kijken. Wappie Wout Weghorst brengt redding in de laatste minuut, 2-1.

Hollandse pot vanavond, AGV met een balletje gehakt en sperciebonen.

Het is deze dagen niet spectaculair, maar "a pesar de todo" genieten we volop. Het eilandgevoel is speciaal,  rustgevend, vredig, relaxed.

Ineke kijkt 's avonds nog naar " Eén tegen honderd" Oud-collega juf Hannie komt een heel end, maar struikelt vlak voor de finish: nul Euro

Maandag 17 juni halen we bij Jan van Vlieland, aan de haven, twee gewone Gazelles. De wind is gaan liggen, nog wel een ZW 5, maar in de bossen fietsen we beschut.

Eerste tochtje is langs de "De Waard Camping Stortemelk" Nog steeds staan hier een stuk of honderd klassieke tenten met de achterkant naar het westen. Sinds 1960. Nostalgie ! Er komen wel steeds meer moderne De Waard's boogtenten bij, maar het blijft een unieke camping. 
En er wordt prima koffie geserveerd.


We fietsen naar het westen, het fietspad naar het Oude Posthuys is afgesloten, maar we waren toch niet van plan daarheen te gaan. Slechte ervaringen drie jaar geleden, hoewel een recente foto van Jur en Margaretha erg uitnodigend was. 

Vlieland is mooi, groen en nat. De fietspaden door de bossen zijn niet begaanbaar, soms staat het fietspad een halve meter onder water. In een grote vijver (de eendenkooi) kwaken de bruine en groene kikkers er op los.
 
I

We draaien om en belanden bij het strandpaviljoen van het Badhuys, bekend van Dokter Deen.
Het is wel een beetje een yuppentent geworden, met, jawel, Gooise bakfietsmoeders. De prijzen zijn navenant, maar die nemen we voor lief. Lekker eten, prachtig uitzicht. Terschelling aan de einder.
Kinderen spelen in een zandkoekjesbakkerij, leuk idee.


Ineke fietst naar de boot voor een "literaire siesta" , het bankje hieronder leest haar gedachten.


Ap doet boodschappen bij de Poiesz, vindt de echte warme bakker, en werkt op de boot dit blog bij. 

Vanavond nog een mooie fietstocht langs de Waddenkust. Morgen rond 12.00 h. (LW - 30 min) voor en achter, en door Vliesloot en Schuitengat naar Terschelling, met weinig wind. 







zaterdag 15 juni 2024

2024 Friesland en Wadden - Dag 13 - Snelle tocht naar Vlieland

Donderdag 13 juni - Een weer-en wind window - Naar Vlieland

De depressies en fronten pauzeren een dagje. Zowaar af en toe een zonnetje, ZW 4, prima weer om naar Vlieland te zeilen.

's Morgens doen we nog wat boodschappen, Ap maakt alvast een Hollandse rijsttafel klaar ( als 1-pans gerecht) en na een siesta varen we om 16.00 h. naar de sluis, ongeveer HW +2 h. Schutten gaat redelijk vlot, in de voorhaven hijsen we fok en gereefd grootzeil en om 16.30 h. varen we langs de Pollendam. De wnd is pal West, de motor gaat een half uurtje bij. Eenmaal in de Blauwe Slenk gaat de motor uit, heerlijk zeilen met 2 kts stroom mee. De GPS geeft 5-6 knopen aan, over 3 uurtjes bij Vlieland.

De wind krimpt geleidelijk naar ZW, twee uurtjes later zijn we bij de Richel. Ruime bocht over bakboord, in de luwte van Vlieland de zeilen opdoeken en om 20.00 h. varen we de jachthaven van Vlieland binnen. Het is erg rustig, we vinden een box aan de H steiger. Mooie, snelle tocht.

De hapjespan met Hollandse rijsttafel had ik achter in de kuip gezet, in de buurt van de loosgaten. Als je flink hard zeilt, of flink over één boeg zeilt dan trekt de boot door die loosgaten zeewater naar binnen. Domme actie Ap, de hapjespan zit vol zeewater en vloeibare restanten van capucijners, aardappelen, uien en spek...... Ap probeert er nog wat van te maken, Ineke past. Soep met brood is ons lot.....

De wind- en regenverwachting voor de komende dagen is pittig. We blijven een dag of drie op dit mooie en nu rustige Vlieland. 

Maandag of dinsdag wordt het rustiger weer en een beetje warmer . Mogelijk richting Terschelling (dan is Oerol afgelopen en loopt de jachthaven leeg) en verder naar Ameland.

Vandaag en morgen op gewone huurfieten tussen de buien door het eiland verkennen.






vrijdag 14 juni 2024

2024 Friesland en Wadden - Dag 10, 11, 12 - Cultuur, wind en regen in Harlingen

 Maandag 10 juni t/m woensdag 12 juni - Standplaats Harlingen

Het weerbericht voor de komende dagen is "herfstig" : Harde NW wind, regen, geen weer om naar Texel of Vlieland te zeilen.

We hebben gisteravond het "De Waard" regen/zonnescherm opgezet en kijken naar de gestaag vallende regen. 


 In de HWSV lig je lekker beschut, we hebben goede boeken en Ap maakt een verduisterings/zonneluifel onder het luik in de voorpiek. Goed tegen zon en inkijk. 

Aan het eind van de middag wordt het koud en vochtig in de kajuit. Het "vrachtwagenchauffeurs kacheltje " van Mobicool (Waeco) doet goede dienst.

Een NB24 heeft geen "natte cel"waar je natte zeilkleding kunt uithangen. Maar NB bemanningen kunnen goed improviseren.......





Dinsdag begint het "Laanen Keatsen" een groot jaarlijks buurtkaatsfestival (met kermis) dat gehouden wordt in de Laanen, een lange straat in Harlingen. Prachtig om te zien, ook al begrijpen we weinig van de spelregels. Er doen zeker 50 buurtteams mee.
Een paar jaar geleden zijn we naar wedstrijden in het Sjûkelân in kaatshoofdstad Franeker geweest. Wat een mooie sfeer, wat een belevenis al die enthousiaste Friezen.


Ineke maakt een rondje door de gezellige winkelstraat, Ap doet boodschappen op de Brompton, we gaan lekker uit eten bij Pizza Roma, veel lezen, (te) vaak kijken naar de windverwachting op Windfinder, van die dingen dus.

Woensdag naar het fraaie monumentale Hannemahuis. Daar is nu een kleine tentoonstelling van o.a. Jan Sluyters en Kees van Dongen. Klein maar fijn.





Dick (Madame Rosa) stuurt een appje: Francoise Hardy is overleden.  Ach, welke tiener was in de zestiger jaren niet verliefd op haar !
"C'est la souffle de la mer"  het zou het verenigingslied van de North Beach club kunnen zijn.


Donderdag lijkt het weer op te knappen, er zit een mooie ZW wind in de voorspelling. Als we twee uur ná HW Harlingen vertrekken hebben we lekker de harde stroom mee naar Vlieland. De keuze is dan om 06.00 h. of om 16.00 h. in de Tjerk Hiddema sluis. We gaan het morgen zien.



dinsdag 11 juni 2024

2024 Friesland en Wadden - Dag 8 en 9 - Met de E-bike naar Franeker en Bolsward

 Zaterdag 8 juni - Langs de kust naar Franeker

Het is redelijk fietsweer, heldere lucht, half bewolkt, wind W 4-5.

Tradities moet je koesteren, dus we beginnen de dag met een ontbijtje bij de HEMA aan de Noorderhaven. 


We halen twee nieuwe E-bikes (Avalon E-Max) op bij Dijkstra en gaan vrolijk richting de Waddendijk.
Ineke maakt natuurlijk foto's van de vele schapen en lammetjes.


We fietsen vóór de wind over de dijk en zien in de verte het Kimstergat liggen, het begin van de ondiepe wantijen route naar Ameland. 
We voelen ons nu wel een echt 70+ ANWB echtpaar ......


Het landschap hier is nog redelijk afwisselend, leuke dorpen met aparte namen als Sexbierum, St.Annaparochie en St.Jacobiparochie. Hier hebben honderden arme brabantse arbeiders begin 20e eeuw de voormalige zeedijk gegraven en die namen meneer pastoor natuurlijk mee. Het gebied staat ook bekend als Het Bildt, met een eigen taal en eigen aardappels, juist ja, de Bildtstar.


In Tzummarum is het koffietijd, het oude gemeentehuis is nu hotel-restaurant. Matige koffie, appeltaart voor Ien van de Sligro.

In Minnertzga is het jaarlijkse dorpsfeest, thema Wild West. Het is er gisteravond wild aan toe gegaan in de feesttent, vandaag zijn er jeugdspelen. Het hele dorp is vrijwilliger. En een wedstrijd voor de best versierde tuin.


We slaan rechtsaf richting Dronryp en Franeker. In de wei staan een stuk of 50 carabao's (of waterbuffels). Goed voor de lokale Mozarella productie denk ik.

Franeker is één van de leukste Friese steden. Het planetarium van Eise Eisinga hebbe we al eerder bezocht. Het is koud en winderig, de Italiaan is pas om 1600 h. open, de terassen zijn uitgestorven en in de HEMA is het lekker warm. Kaassouflé en een Surinaams broodje, we zijn helemaal tevreden.

Terug is het tegen de W wind in. Ap is blij dat ie eenE-bike onder de kont heeft en geen Brompton.
In een uurtje zijn we terug in Harlingen, mooie tocht van 40 km. 
Afmeerborrel en pasta pesto. 

Zondag 9 juni - Naar Bolsward door eindeloze graslanden 
Rustig wakker worden, het weerbericht is een herhaling van gisteren. Wind is geruimd naar NW 5.

Ineke heeft een videocall met kleinzoon Siem, op vakantie in Toscane. Oma en Siem stralen van plezier.


We vertrekken rond 12 uur, knooppunten kloppen niet helemaal, met een omweg fietsen we richting Witmarsum. Hele grote percelen met Engels raaigras, sporadisch koeien in de wei, dit is agrarische zuivelindustrie.


In Witmarsum even pauze bij het monument van Menno Simons, de oprichter van de Mennonieten (in Nederland de dooppsgezinde kerk). Een dominee geeft een rondleiding aan 4 Canadese toeristen en vertelt ons uigebreid over de goede daden van Menno Simons.
We kennen de Mennonieten van de grote, besloten landbouwgemeenschappen in Bolivia.


Het voormalige stadhuis van Bolsward is nu streekmuseum en restaurant. Er werken o.a. mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. We hebben het koud en hebben trek. Wat een mooi restauarnt en wat een lekkere lunch !





We hebben te weinig tijd om alle historische bezienswaardigheden en musea te bekijken. We komen hier zeker terug voor een paar overnachtingen in het charmehotel het Weeshuis.
Met de E-bike gaat er een wereld open, Ap is bekeerd en gaat in juli z'n oude Gazelle inruilen !

De terugtocht is pittig, de wind is gekrompen en aangetrokken tot W 6, we zijn blij als we in de luwte komen van de Waddendijk. Om 1800 h. leveren we de fietsen in en met vermoeide benen lopen we naar de boot. Tocht van 50 km, voldaan en moe, iets te veel met die harde wind.

Aan boord maken we tomaat-ui omelet. Ap zet de regen/zonnetent op, het gaat vannacht regenen en dat gaat morgen de hele dag door. We vermaken ons prima, Ineke leest "de creche" uit en is onder de indruk.
Morgen een verwaaidag, dinsdag een klus/wasdag, woensdagmiddag 25 zm naar Texel voor het begin van de TVTAS route.