maandag 17 juni 2024

2024 Friesland en Wadden - Dag 14, 15, 16, 17 - Herfstweer op de Wadden

Vrijdag 14, zaterdag 15, zondag 16 juni, maandag 17 juni - Depressies en regenfronten

"It's raining cats and dogs the whole day" en het waait Bft 7 met vlagen Bft 9 uit W tot ZW

We doen boodschappen, Ap leest verder in het spannende waargebeurde verhaal (tip van Dick) "Waanzin aan het einde van de aarde" over een Belgische Zuidpoolexpeditie in 1897,  Ien heeft een spannend boek van Saskia Noort uit de boekenmand gevist, we hebben contact met andere NB24 schippers die ook op beter weer wachten. Zo bar en boos hebben we het in de zomer nog nooit gehad op de Wadden.

We liggen met de kont in de wind, na  2000 h. gaat de wind even liggen (de beroemde dagelijkse gang).  We verhalen de boot naar de E-steiger, grotere vingersteigers en met de boeg in de wind. De pittige roti smaakt goed in de nu beschutte kuip.

Zaterdag van hetzelfde laken een pak, aan het einde van de middag wordt het droog en komt de zon heel even door de dikke wolken. 's Avonds komen er een paar grote jachten met de ebstroom uit Harlingen.


In het dorp lopen groepen duitse scholieren rond, vanaag zouden ze met twee tjalken terugzeilen naar Harlingen, maar zelfs de charter schippers vonden de ZW 7 te pittig.

Zondag is het een stuk beter, af en toe een stevige bui, nog wel veel wind, ruimend naar W, dan weer krimpend naar ZZW, mooi hoe de wind verandert bij het naderen van een front. 

Bij restaurant Gestrand nemen we een vegerarisch vaderdag menu. Prima eten, mooie lokatie met terras richting veerboot, aanrader


Na een boodschappenrondje zetten we ons voor de tablet om EK Polen-Nederland te kijken. Wappie Wout Weghorst brengt redding in de laatste minuut, 2-1.

Hollandse pot vanavond, AGV met een balletje gehakt en sperciebonen.

Het is deze dagen niet spectaculair, maar "a pesar de todo" genieten we volop. Het eilandgevoel is speciaal,  rustgevend, vredig, relaxed.

Ineke kijkt 's avonds nog naar " Eén tegen honderd" Oud-collega juf Hannie komt een heel end, maar struikelt vlak voor de finish: nul Euro

Maandag 17 juni halen we bij Jan van Vlieland, aan de haven, twee gewone Gazelles. De wind is gaan liggen, nog wel een ZW 5, maar in de bossen fietsen we beschut.

Eerste tochtje is langs de "De Waard Camping Stortemelk" Nog steeds staan hier een stuk of honderd klassieke tenten met de achterkant naar het westen. Sinds 1960. Nostalgie ! Er komen wel steeds meer moderne De Waard's boogtenten bij, maar het blijft een unieke camping. 
En er wordt prima koffie geserveerd.


We fietsen naar het westen, het fietspad naar het Oude Posthuys is afgesloten, maar we waren toch niet van plan daarheen te gaan. Slechte ervaringen drie jaar geleden, hoewel een recente foto van Jur en Margaretha erg uitnodigend was. 

Vlieland is mooi, groen en nat. De fietspaden door de bossen zijn niet begaanbaar, soms staat het fietspad een halve meter onder water. In een grote vijver (de eendenkooi) kwaken de bruine en groene kikkers er op los.
 
I

We draaien om en belanden bij het strandpaviljoen van het Badhuys, bekend van Dokter Deen.
Het is wel een beetje een yuppentent geworden, met, jawel, Gooise bakfietsmoeders. De prijzen zijn navenant, maar die nemen we voor lief. Lekker eten, prachtig uitzicht. Terschelling aan de einder.
Kinderen spelen in een zandkoekjesbakkerij, leuk idee.


Ineke fietst naar de boot voor een "literaire siesta" , het bankje hieronder leest haar gedachten.


Ap doet boodschappen bij de Poiesz, vindt de echte warme bakker, en werkt op de boot dit blog bij. 

Vanavond nog een mooie fietstocht langs de Waddenkust. Morgen rond 12.00 h. (LW - 30 min) voor en achter, en door Vliesloot en Schuitengat naar Terschelling, met weinig wind. 







Geen opmerkingen:

Een reactie posten