zaterdag 15 juni 2024

2024 Friesland en Wadden - Dag 13 - Snelle tocht naar Vlieland

Donderdag 13 juni - Een weer-en wind window - Naar Vlieland

De depressies en fronten pauzeren een dagje. Zowaar af en toe een zonnetje, ZW 4, prima weer om naar Vlieland te zeilen.

's Morgens doen we nog wat boodschappen, Ap maakt alvast een Hollandse rijsttafel klaar ( als 1-pans gerecht) en na een siesta varen we om 16.00 h. naar de sluis, ongeveer HW +2 h. Schutten gaat redelijk vlot, in de voorhaven hijsen we fok en gereefd grootzeil en om 16.30 h. varen we langs de Pollendam. De wnd is pal West, de motor gaat een half uurtje bij. Eenmaal in de Blauwe Slenk gaat de motor uit, heerlijk zeilen met 2 kts stroom mee. De GPS geeft 5-6 knopen aan, over 3 uurtjes bij Vlieland.

De wind krimpt geleidelijk naar ZW, twee uurtjes later zijn we bij de Richel. Ruime bocht over bakboord, in de luwte van Vlieland de zeilen opdoeken en om 20.00 h. varen we de jachthaven van Vlieland binnen. Het is erg rustig, we vinden een box aan de H steiger. Mooie, snelle tocht.

De hapjespan met Hollandse rijsttafel had ik achter in de kuip gezet, in de buurt van de loosgaten. Als je flink hard zeilt, of flink over één boeg zeilt dan trekt de boot door die loosgaten zeewater naar binnen. Domme actie Ap, de hapjespan zit vol zeewater en vloeibare restanten van capucijners, aardappelen, uien en spek...... Ap probeert er nog wat van te maken, Ineke past. Soep met brood is ons lot.....

De wind- en regenverwachting voor de komende dagen is pittig. We blijven een dag of drie op dit mooie en nu rustige Vlieland. 

Maandag of dinsdag wordt het rustiger weer en een beetje warmer . Mogelijk richting Terschelling (dan is Oerol afgelopen en loopt de jachthaven leeg) en verder naar Ameland.

Vandaag en morgen op gewone huurfieten tussen de buien door het eiland verkennen.






2 opmerkingen:

  1. Die hapjespan🤣, nooit te oud om te leren. Margaretha

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ah, wat sneu, je proeft gewoon de spijt, klinkt trouwens wel als een lekker recept

    BeantwoordenVerwijderen