dinsdag 11 juni 2024

2024 Friesland en Wadden - Dag 8 en 9 - Met de E-bike naar Franeker en Bolsward

 Zaterdag 8 juni - Langs de kust naar Franeker

Het is redelijk fietsweer, heldere lucht, half bewolkt, wind W 4-5.

Tradities moet je koesteren, dus we beginnen de dag met een ontbijtje bij de HEMA aan de Noorderhaven. 


We halen twee nieuwe E-bikes (Avalon E-Max) op bij Dijkstra en gaan vrolijk richting de Waddendijk.
Ineke maakt natuurlijk foto's van de vele schapen en lammetjes.


We fietsen vóór de wind over de dijk en zien in de verte het Kimstergat liggen, het begin van de ondiepe wantijen route naar Ameland. 
We voelen ons nu wel een echt 70+ ANWB echtpaar ......


Het landschap hier is nog redelijk afwisselend, leuke dorpen met aparte namen als Sexbierum, St.Annaparochie en St.Jacobiparochie. Hier hebben honderden arme brabantse arbeiders begin 20e eeuw de voormalige zeedijk gegraven en die namen meneer pastoor natuurlijk mee. Het gebied staat ook bekend als Het Bildt, met een eigen taal en eigen aardappels, juist ja, de Bildtstar.


In Tzummarum is het koffietijd, het oude gemeentehuis is nu hotel-restaurant. Matige koffie, appeltaart voor Ien van de Sligro.

In Minnertzga is het jaarlijkse dorpsfeest, thema Wild West. Het is er gisteravond wild aan toe gegaan in de feesttent, vandaag zijn er jeugdspelen. Het hele dorp is vrijwilliger. En een wedstrijd voor de best versierde tuin.


We slaan rechtsaf richting Dronryp en Franeker. In de wei staan een stuk of 50 carabao's (of waterbuffels). Goed voor de lokale Mozarella productie denk ik.

Franeker is één van de leukste Friese steden. Het planetarium van Eise Eisinga hebbe we al eerder bezocht. Het is koud en winderig, de Italiaan is pas om 1600 h. open, de terassen zijn uitgestorven en in de HEMA is het lekker warm. Kaassouflé en een Surinaams broodje, we zijn helemaal tevreden.

Terug is het tegen de W wind in. Ap is blij dat ie eenE-bike onder de kont heeft en geen Brompton.
In een uurtje zijn we terug in Harlingen, mooie tocht van 40 km. 
Afmeerborrel en pasta pesto. 

Zondag 9 juni - Naar Bolsward door eindeloze graslanden 
Rustig wakker worden, het weerbericht is een herhaling van gisteren. Wind is geruimd naar NW 5.

Ineke heeft een videocall met kleinzoon Siem, op vakantie in Toscane. Oma en Siem stralen van plezier.


We vertrekken rond 12 uur, knooppunten kloppen niet helemaal, met een omweg fietsen we richting Witmarsum. Hele grote percelen met Engels raaigras, sporadisch koeien in de wei, dit is agrarische zuivelindustrie.


In Witmarsum even pauze bij het monument van Menno Simons, de oprichter van de Mennonieten (in Nederland de dooppsgezinde kerk). Een dominee geeft een rondleiding aan 4 Canadese toeristen en vertelt ons uigebreid over de goede daden van Menno Simons.
We kennen de Mennonieten van de grote, besloten landbouwgemeenschappen in Bolivia.


Het voormalige stadhuis van Bolsward is nu streekmuseum en restaurant. Er werken o.a. mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. We hebben het koud en hebben trek. Wat een mooi restauarnt en wat een lekkere lunch !





We hebben te weinig tijd om alle historische bezienswaardigheden en musea te bekijken. We komen hier zeker terug voor een paar overnachtingen in het charmehotel het Weeshuis.
Met de E-bike gaat er een wereld open, Ap is bekeerd en gaat in juli z'n oude Gazelle inruilen !

De terugtocht is pittig, de wind is gekrompen en aangetrokken tot W 6, we zijn blij als we in de luwte komen van de Waddendijk. Om 1800 h. leveren we de fietsen in en met vermoeide benen lopen we naar de boot. Tocht van 50 km, voldaan en moe, iets te veel met die harde wind.

Aan boord maken we tomaat-ui omelet. Ap zet de regen/zonnetent op, het gaat vannacht regenen en dat gaat morgen de hele dag door. We vermaken ons prima, Ineke leest "de creche" uit en is onder de indruk.
Morgen een verwaaidag, dinsdag een klus/wasdag, woensdagmiddag 25 zm naar Texel voor het begin van de TVTAS route.


5 opmerkingen:

  1. Ha, toch maar een E-bike kopen. Heel verstandig. Ik ben gek op dat ding. Wij liggen op Baltrum met bar en boos weer. Niet veel aan dit jaar met het zeilen. We balen wel een beetje. Groetjes, Lydia

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ahoy Lydia en Kees, ja gisteren heel decdag regen. Jullie op mooi Baltrum. Op weg naar dd Oostzee ?
      Gr. Ap en Uen

      Verwijderen
  2. Haha, na lang soebatten door dochter ging Margreet ook eens een e-bike proberen op Schiermonnikoog. Direct na de start hoorde ik achter me een benauwd “mamma niet zo hard!” Ik bleef nl even hard trappen. E-bike nog niet dus.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Lekker bezig, leuk en mooi afwisselend schema. En vergeet die lokale Mozarella niet nog mee te nemen natuurlijk.

    BeantwoordenVerwijderen