woensdag 19 juni 2024

2024 Friesland en Wadden - Dag 18 - Met weinig wind naar Terschelling

Dinsdag 18 juni 
Gisteravond nog een stukje gefietst langs de waddendijk. Op de terugweg naar het havenhoofd gegaan. Een mooie plek met een fantastisch zicht op de Wadden, de Richel en het binnenkomend scheepvaartverkeer.

Een pilot tender uit Rotterdam loopt de jachthaven binnen en meert aan. Wat doet een Rotterdamse loodsboot op Vlieland,  Rust- en Vaartijden besluit ?
 
 
Een binnenvaartschip, diep afgeladen met zand, ploegt tegen de ebstroom. De waddendijk langs het dorp wordt verbreed en versterkt en daarvoor zijn zand en stenen nodig. Het mooie wandelpad over de dijk wordt weer hersteld, eind oktober moet het werk zijn opgeleverd.


" Tijdens het maken van het ontwerp van de nieuwe dijk is goed geluisterd naar omwonenden en belanghebbenden. Mede op hun verzoek wordt de dijk niet verhoogd. Om de dijk wel robuust en toekomstbestendig te maken is ervoor gekozen om deze zeewaarts te versterken. Waarbij we rekening houden met de zeespiegelstijging in de komende 50 jaar.

Daarnaast wordt er een weg aan de buitenkant toegevoegd. De weg is nodig voor het uitvoeren van beheer en onderhoud. De weg zal ook toegankelijk zijn voor voetgangers en fietsers. Binnendijks blijft een pad bestaan om de achtertuinen van bewoners van de Dorpsstraat te bereiken. Dit pad wordt verbreed, zodat het pad toegankelijk is voor hulpdiensten.
 
Woensdag 11 oktober 2023 ondertekende aannemer Boskalis het contract met Rijkswaterstaat om de dijkversterking op Vlieland  (klik op de link) uit te voeren. De komende periode wordt het ontwerp nog verder uitgewerkt, waarna de eerste voorbereidende werkzaamheden in februari 2024 kunnen beginnen. Het werk aan de dijk zal in april 2024 starten.
De aanvoer van materiaal en machines zal plaatsvinden via een speciaal daarvoor gemaakte tijdelijke loswal "

Ap fietst nog een rondje door het dorp en langs de waddendijk ten westen van het dorp. In de Dorpsstraat staan mooie oude pandjes. Huizen aan de Dorpsstraat moeten permanent bewoond worden door eigenaren die als bewoner op Vlieland staan ingeschreven. Of er op wordt gehandhaafd betwijfel ik, want in veel huisjes zien er nu, in juni, onbewoond uit. Maar dit mooie pand, uit 1511 ?, heeft (waarschijnlijk rijke) bewoners.

Om 12.30 h. gooien we los. Er staat een heel zacht NO briesje. We hijsen toch de zeilen en met de laatste ebstroom zeilen we de Vliesloot uit en laten Vlieland achter ons.


Bij het Schuitengat gaan we met de eerste vloedstroom naar binnen en na een rustige, mooie tocht vinden we om 14.30  h. een plekje van krap 8 meter, tussen twee grote jachten, aan de eerste passantensteiger. Grotere jachten moeten eigenlijk verderop een plek zoeken, maar de havenmeesters vinden het allemaal wel best. Die doen rustig aan, na de drukke Oerol week.

We genieten van het mooie weer, de parasol doet goede dienst, het is vier jaar geleden dat we op Terschelling waren ( met 4 andere NB24's, tocht naar Noordpolderzijl), we blijven hier 3 dagen.
 
Op het menu staat een klassieke macaronischotel, de zon gaat mooi onder achter de zeevaartschool. 
Genieten.






Geen opmerkingen:

Een reactie posten