dinsdag 25 juni 2024

2024 Friesland en Wadden - Dag 21- Culinair Harlingen

 Vrijdag 21 juni - Harlingen: Mooie stad en lekker eten

Een lekkere dag in Harlingen. We wandelen, doen boodschappen, Ineke koopt een nieuw fleecevest.
Naast ons meert een supersnel zeiljacht af, een Saffier 33 Silver. De schipper en zijn 4-koppige bemanning dragen alle vijf felrode Saffier outfit. Ze hebben meegedaan aan de HT race. Ik maak een praatje met de schipper: "Niet best gevaren. Ik moest wennen aan een kleine boot, gloednieuw uit de doos, want ik ben een 54 voeter gewend. En we moesten omvaren, want diepgang van 2,20 m." 
De Saffier 33 is een dagzeiler, zonder kajuit en ook zonder zeereling ! En daar betaal je dan  € 240.000,- voor.


Harlingen is een Hanzestad, met in 16e en 17e eeuw veel handel naar de Oostzee. Veel mooie pakhuizen, nu dure woningen, herinneren daar nog aan. Polen en Rusland staan broederlijk naast elkaar.


Iedere zeilvakantie gaan we één keer chique uit eten. Ditmaal bij "Down en Up" op de hoek bij de Leeuwenbrug. Tot twee jaar geleden zat hier restaurant De Tjottter.
"Down en Up" is een shared dining restaurant, het beviel ons erg goed. Eigenaar Lorenzo is half Italiaans en half (ech) Haags. zus Lavina doet de bediening. Heerlijke gerechten, veel met vis, ceviche, gamba's, warm pizza brood met dingetjes, mooie rode huiswijn tiramisu en een sympathieke rekening. 
Bij de NBOA zijn we nog steeds van plan om een culinaire top-twintig samen te stellen van goede restaurants in North  Beach havens. Deze komt er zeker in de toptien.


's Avonds kijken we nog een uurtje naar Nederland- Frankrijk 0-0, Memphis weer hopeloos.
Morgen draait de wind naar WNW 3-4, mooi windje om via Kornwerderand naar Stavoren te zeilen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten