donderdag 19 september 2019

2019 September - Dag 5 en 6 - Week naar de Wadden met zeilvriend Dick

Woensdag 11 september 

Verwaaid in de regen op Terschelling. Dick loopt enigszins mistroostig en eenzaam op de steiger.....



Tussen de middag geschuild in eetlounge "De Loods". Matige lunch voor een onmatige prijs. Bij de bakker lekker brood gekocht en 's avonds aan boord gekookt: Spinazie met spekjes en biologische volkoren penne. Prima ! 

Donderdag 12  september 2019 - Naar Ameland - Mooiste zonsopkomst ooit ?
  • Terschelling - Ameland 18 zm , totaal 106 zm
  • Vertrek : 06.30 h. Aankomst 12.45 h.
  • Wind: ZW 2-3
  • Weer: Zonnig, 21 gr. C



Vroeg opstaan om met de eerste vloedstroom naar Ameland te zeilen. Het plan is om om zes uur te vertrekken, maar het is dan nog pikdonker en dan zie je geen onverlichte tonnen. Een half uurtje later begint de schemering en varen we de zon tegemoet. Wat een mooie zonsopkomst, de hemel kleurt roze/rood/oranje van oost tot west. Prachtig !


Er staat weinig wind, maar met 2 kts stroom mee zijn we snel over de twee wantijen van het Oosterom. We zijn met HW bij de Blauwe Balg en surprise, surprise, geen zeehond te bekennen. Twee weken geleden lagen er nog zeker 80 en nu niet een ! We denken dat ze allemaal in het Westgat liggen en met de vloedstroom de makreeltjes in hun open bek laten zwemmen.

In het Borndiep staat nog weinig stroom en de ZW wind is wat afgenomen. Maar het zonnetje en de aangename temperatuur maken er een fijne dag van.


In het lange Molengat richting jachthaven gaat de stroom flink tegen lopen, maar we hebben geen zin om de motor aan te zetten en zeilen met 3 kts naar de jachthaven.

Daar kunnen we, net als twee weken geleden, afmeren aan een kopse langssteiger van de "eilanders", een mooie plek met vrij uitzicht op het wad.

In het dorp is niet veel te beleven, we lopen langs de mooie walvisvaarders huisjes. Het is rustig, er lopen voornamelijk Nederlandse en Duitse schoolkinderen rond, brugklassers op introductieweek.
Ap haalt bij de bakker een suikerbroodje voor thuis, we doen wat boodschappen en eten 's avonds pompoen/linzen soep met lekkere broodjes omelette.

De weersvoorspelling voor de tocht van morgen, via Harlingen en Kornwerderzand naar Stavoren, is redelijk goed. Mooi weer maar de zwakke wind soms uit de verkeerde hoek. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten