maandag 2 september 2019

2019 Zomervakantie - Dag 42 - Laatste Zeildag, van Franeker naar Akkrum

Zondag 1 september 2019 - Door het (meestal) mooie Friese landschap naar Akkrum
  • Franeker - Akkrum 22 zm - totaal 360 zm
  • Vertrek : 10.45 h. Aankomst 16.45 h.
  • Wind: ZZO 2-3 ruimend naar ZW 2
  • Weer: Zonnig, 26 gr. C.
Na een rustig zondags ontbijtje varen we om kwart voor elf richting Stationsbrug van Franeker. Die brug heeft bloktijden en in mijn herinnering gaat ie open van het hele uur tot 5 minuten over het hele uur. En dat klopt, in konvooi varen we door de brug. Er staat een lekker ZW windje, dus de kluiver gaat uit en met 3-4 kts zeilen we richting Leeuwarden. 
Met deze wind is binnendoor naar Akkrum geen straf en het scheelt ons toch een dag varen vergeleken met Harlingen-Kornwerderzand-Stavoren-Heeg-Akkrum. En er staat een stevige ZW wind en dat maakt het varen op het IJsselmeer niet prettig met die steile golfjes. Ineke is de hele vakantie zonder zeeziektepillen doorgekomen, dat willen we zo houden....



Onder het zeilen ruimen we alvast op en matroos Regina maakt de kombuis grondig schoon. Ze lijkt het leuk te vinden, dus we laten die rolverdeling maar zo !



In de buurt van Dronryp loopt een mooie stoomsleper ons voorbij. We zwaaien hartelijk en we krijgen een stoomfluit als groet terug. De sleper is eigendom van een bedrijf dat stoommachines renoveert, een betere reclame kun je niet hebben !



Ik heb inmiddels door dat je vanaf Deinum de twee spoorbruggen van Leeuwarden op kanaal 22 en 20 kunt oproepen en vragen hoe laat ie draait. Over 25 minuten, dus we zetten de motor op "dead slow" en zijn zo mooi op tijd bij de Zwettespoorbrug. Jachten die ons hard voorbij varen liggen te wachten tot de opening van 13.25 h. Bij de HRMK spoorbrug hetzelfde verhaal.

Tussen de twee spoorbruggen liggen industrieterreinen waar o.a. frisdrank- en bierblikjes worden gerecycled. 




We varen langs het bruggetje waarachter Jacqueline en Ronald wonen. Ze zijn vandaag op familiebezoek, anders hadden we natuurlijk even bij ze afgemeerd voor een kop koffie. Twee jaar geleden lagen we daar met 6 NB 24's op weg naar het centrum van Leeuwarden en genoten we met 12 bemanningsleden van een uitgebreide lunch !



Na Leeuwarden oost (de Hempes) varen we door een mooi landschap met (meest lege) weilanden en mooie wolkenpartijen. De drie bruggen op weg naar Grou draaien zodra je maar aankomt. Service !



De spoorbrug bij Grou staat open en we zijn snel bij de Kromme Knilles. Dat is een mooi stukje Friesland, kronkelend door de velden. De Intercity naar Zwolle / Den Haag glijdt als een gele rups door het landschap.



We draaien van de Kromme Knilles door de brug de Meinesloot in en om 16.45 h. liggen we in onze eigen box. Voor ons ontwikkelt zich een enorme bui, dus snel de huik van het grootzeil en de kluiver vastmaken, fok naar binnen en even later valt er een flinke bui.

We blijven nog een nacht in Akkrum. Morgenvroeg zet Durk Kooistra met het kraanstoeltje een nieuwe Windex op de mast en vervangt het kapotte lampje van het stoomlicht (10 W staaflampje met twee deukjes...)

's Avonds een lekkere Pizza Napoletana / Campanara bij onze favoriete Pizzeria La Ruota en na nog een wijntje aan boord gaan we zeer tevreden slapen.

Het was weer een mooievakantie. In totaal 360 zm in 20 zeildagen. De Yanmar verbruikte 18 liter GTL diesel, onze ecologische footprint van deze vakantie is dus supergroen !

Komende week weer vrijwilligerswerk, bus 47, Woej en Leergeld. Volgende week gaat Ap nog een week met een goede zeilvriend naar de Wadden, Ineke gaat twee weken genieten van de twee dochters en de kleindochter en vertrekt half september met dochter Judith voor een wandelvakantie van 18 dagen aan de Costa Brava.

Het leven van een pensionado is zo slecht nog niet !



Geen opmerkingen:

Een reactie posten