vrijdag 20 september 2019

2019 September - Dag 7 - Week naar de Wadden met zeilvriend Dick

Vrijdag 13 september 2019 - Kalm en kundig over het Kimstergat

  •  Ameland - Kornwerderzand - Stavoren 42 zm , totaal 148 zm
  • Vertrek : 08.00 h. Kornwerderzand 14.45 h. Stavoren 17.45 h.
  • Wind: NNW 2-3 krimpend naar W 1-2
  • Weer: Half bewolkt, 21 gr. C
Voor de tochten van Texel naar Vlieland, van Terschelling naar Ameland en vandaag van Ameland naar Kornwerderzand is Dick 'schipper van de dag'. Hij moet dus de route bepalen en uitrekenen hoe laat we de wantijen kunnen passeren en dus ook hoe laat we moeten vertrekken. Altijd een hele puzzel, al helpt de app Quicktide een flink handje mee. Maar ook met de 1/6e regel komen we er wel uit en het is leuk werk om de getijdepatronen in de verschillende geulen te berekenen en te merken dat het ook klopt (meestal dan toch)

We vertrekken om 8 uur, dan zijn we met een goede wind met HW 11.00 h. op het meest ondiepe gedeelte van het bij de NB's befaamde Kimstergat.
De geulen in het oostelijk wad zijn langzaam aan het verzanden, dit is nog een gevolg van de afsluiting van de Zuiderzee en meer recent de Lauwerszee. De veerpont van Holwerd naar Ameland heeft veel last van die verzanding en RWS heeft het onzalige plan gelanceerd om een treintunnel te graven naar Ameland, dan wel om flink te baggeren.


De wind zit in de NNW hoek en we varen met een lekker vaartje door het Kikkertgat. Vanaf de noordelijke aanloop van het Vaarwater van de Zwarte Haan (what's in a name...) krijgen we stroom mee en dat blijft eigenlijk zo tot voorbij het wantij van het Vingegat. 


De wind valt nu een beetje weg en krimpt naar WNW, niet alles is meer bezeild en we raken een beetje achter op schema.
In de aanloop van het Kimstergat gaat de motor even bij, we zijn drie kwartier te laat, maar de minste diepte die we peilen in nog altijd 1 meter, dus 20 cm water onder de kiel. En het is hier zachte modder.

Voorbij het wantij kunnen we weer lekker zeilen, met de stroom mee maken we een paar lange slagen en laten in de Boontjes Harlingen achter ons. 



Het plan om bij Harlingen naar binnen te gaan, dan naar Franeker, en morgen binnendoor naar Akkrum laten we varen. Er staat een aardig windje en zeilen is leuker dan motoren.....

Om kwart voor drie worden we in Kornwerderzand na een half uurtje wachten (en veel onduidelijke mededelingen van de beginnende, nieuwe sluismeester) geschut. Op het IJsselmeer proberen we nog een half uurtje te zeilen, maar er staat bijna geen wind. Dus de laatste anderhalf uur op de motor naar Stavoren. We hebben zin in een "menu gehaktbal" bij Cafe Max.

De sluis in Stavoren draait vlotjes en we vinden een vrije box bij de WSV in de binnenhaven.
Wat een mooie tocht weer vandaag, het rondje eilandhoppen zit er op. Prachtig geweest, we nemen er een ijskoud borreltje op !

Bij Cafe Max is alles vol en gereserveerd (vrijdagavond....) en we worden doorverwezen naar de Oude Visserman aan de haven. 
Mwahh, prima entrecote en bavette, maar beetje karige garnituur en stevig aan de prijs.
Nee, van de horeca op de eilanden en aan het IJsselmeer hebben we geen hoge pet op, het is allemaal snel gemaakt en snel verdiend.

Morgen de laatste zeildag, we hopen op een lekker windje !





Geen opmerkingen:

Een reactie posten