zondag 1 september 2019

2019 Zomervakantie - Dag 40 - Naar de Blauwe Balg, zeehondjes kijken

Vrijdag 30 augustus - Mooie, beetje knobbelige tocht naar de Blauwe Balg
  • Ameland - Blauwe Balg - Ameland 22 zm  - totaal 312 zm
  • Vertrek : 10.00 h.  Aankomst Blauwe Balg 12.00 h.  Ameland 14.30 h.
  • Wind: Zuid, later ZW Bft 3-4. 
  • Weer: Zonnig, 22 gr. C.

De geul langs de Blauwe Balg mag je alleen bevaren van 3 uur voor, tot twee uur na HW. Dit om de zeehondenpopulatie niet te verstoren. Nu hebben die zeehonden van een zeilbootje niet zo veel last, maar de twee  grote zeehondenboten uit Ameland, vol met toeristen, is natuurlijk een ander verhaal.

We vertrekken een half uur voor HW en hebben het grootste deel van de tocht de stroom mee. Lekker zuiden windje, zonnetje, het wordt een mooie dag.

In ongeveer anderhalf uur zijn we bij de Blauwe Balg. Er ligt (bijna) altijd een kolonie grijze zeehonden en een paar bruine zeehondjes. Ook liggen er twee zwarte zeehonden, die zijn zwart door een pigment afwijking. Ze zijn een paar jaar geleden als pup door Lenie t Hart "gered" en later uitgezet op deze Robbenplaat.

Hat is altijd een feestje om langs de plaat te zeilen. Op de zandplaat zijn het maar grote,  logge beesten, vooral die oude grijze mannetjes, maar eenmaal in het water buitelen en duiken ze langs de boot.




Omdat de wind uit het zuiden waait kunnen we een paar slagen langs de zandbank maken. Voor Stephan en Judith een unieke ervaring, mooier dan de zeehonden in Kaapstad of Canada !

De terugweg duurt wat langer, er staat nu een forse ebstroom in het Westgat en het Molengat, en door 'wind tegen stroom' staan er vervelende golfjes. De dames worden een beetje katterig, maar Stephan zet vrolijk koffie !


Om half drie meren we af op dezelfde plek (stootwil met "bezet" achtergelaten), Steef en Judith gaan fietsen naar de vuurtoren en even loungen bij de Sunset Club en Ap en Ineke hebben wel een siësta verdiend.

's Avonds maken we een andere klassieker, Hollandse Rijsttafel, en gaan op tijd naar bed. Morgen om kwart voor zeven vertrekken we naar Harlingen over het Kimstergat.






Geen opmerkingen:

Een reactie posten