zondag 1 september 2019

2019 Zomervakantie - Dag 41 - Langs 4 wantijen naar Harlingen

Zaterdag 31 augustus - Naar Harlingen door Kikkertgat, Zwarte Haan, Vingegat en Kimstergat 
  • Ameland - Harlingen 26 zm  - totaal 338 zm
  • Vertrek : 07.00 h. (HW - 4 u.) Aankomst Harlingen 12.30 h.
  • Wind: ZZO 2-3 ruimend naar ZW 2
  • Weer: Zonnig, 26 gr. C.
Om tijdig de ondieptes van het Vingegat en het Kimstergat te kunnen passeren moeten we vroeg vertrekken, rond 07.00 h.
De zon is om half zeven nog niet boven de horizon, maar het licht van de ochtendschemer heeft iets magisch en Judith neemt er een mooie foto van.


Twee uur na LW staat er in het Kikkertgat nog maar een meter water, maar dat is precies genoeg en met Judith aan de helmstok passeren we het eerste wantij van de dag.


De wind zit nog in de ZO hoek en bijna alles is bezeild. Het is rustig in deze hoek van de Waddenzee, we wanen ons alleen op het water in de ochtendzon, het is op en top genieten. Na het Vaarwater van de Zwarte Haan komen we via het Vingegat in het altijd spannende Kimstergat. Daar hebben we wel eens door de zachte modder geploegd.  Maar vandaag is er een cm of twintig verhoging en met 60 cm water onder de kiel zeilen we heerlijk door het wantij. We spotten zelfs een 'lonely seal", altijd mooi zo'n kopje die je aankijkt, volgt en weer wegduikt.


Zoals gebruikelijk voert Ineke ons door het Kimstergat, in de verte zien we Harlingen al liggen. De wind ruimt helaas naar ZZW, maar in het brede en diepe gedeelte van het Kimstergat richting Harlingen kunnen we, met de stroom mee, een paar slagen maken en komen zo mooi uit bij de haveningang van Harlingen.

Judith en Stephan vinden een plek in de zon op het voordek, Ineke smeert broodjes en krentebollen en Ap doet de navigatie.....


Om kwart over twaalf draaien we de haven van Harlingen in, vijf uur nadat we zijn vertrokken van Ameland.
We zetten Steef & Judith af bij de steiger van de watertaxi. Steef gaat met de trein, via Zwolle en Almelo, naar Berlijn en Judith gaat naar Den Haag.
Het was erg gezellig zo met z'n vieren !

Wij varen door de sluis richting Franeker. We hebben geen zin in de drukte van de Visserijdagen ( de lucht van de gratis gebakken scholletjes kot je in de sluis al tegemoet..) en varen een uurtje verder naar Franeker. Onderweg bij Multiship nog GTL getankt. 18 liter hebben we deze vakantie verbruikt, niet slecht voor ruim 5 weken varen.

In Franeker is een kleine, sympathieke WSV met een mooie jachthaven direct aan het Harinxmakanaal. Met oude, doch bruikbare leenfietsen. We doen wat boodschappen, doen nog wat aan stadsverkenning en maken aan boord een lekker maaltje met spinazie, aardappelen en biefstuk.

Morgen een rustige tocht, onder Leeuwarden langs en via Grou naar Akkrum.


           

Geen opmerkingen:

Een reactie posten