dinsdag 1 september 2020

2020 Augustus - Zomervakantie dag 31 - Rustige tocht naar Durgerdam

  Maandag 31 aug. -  Lekker zeilen naar het IJ

  • Almere Haven - Durgerdam 12 zm Totaal 293 zm
  • Vertrek : 11.00  h. Aankomst 14.00 h. 
  • Wind: NW 2-3 
  • Weer: Half bewolkt, later zonnig, 19 gr.C.
Het is koud, maar het zonnetje komt er af en toe door. Na een rustig ontbijt gooien we om 11 uur los. Het aardige haventje van Almere glijdt achter ons weg. Het is niet  een erg boeiende jachthaven, maar we hebben drie leuke dagen gehad. 


Op het Gooimeer kunnen we grootzeil en fok zetten. De 2 zeemijl naar de Hollandse brug is net aan bezeild. Onder de brug is het een venturi tochtgat en moet de motor even bij. Er komt elke 5 minuten een trein voorbij, altijd een leuk gezicht, zo'n rups op de brug.



Aan stuurboord passeren we Almere Poort, met de jachthaven Muiderzand. Er worden in snel tempo hoge appartementen complexen gebouwd. Ap lijkt het wel wat, mooi zicht op het Markermeer, jachthaven voor de deur en vlak bij dochter en kleindochter. 

We varen onder Pampus door, dat is sinds een jaar of tien een toeristische trekpleister, met een bezoekerscentrum, rondleidingen en souvenirs. Wij zijn er heel lang geleden met een gehuurde zeilboot geweest, geen aanlegsteigers, donkere gangen,  en er woonde een groep hippies. 

Naar Durgerdam zeilen is altijd leuk, je ziet al van ver de geverfde dijkhuisjes liggen. Er wonen nu vooral advocaten, chirurgen, ICT types en andere mensen in bonus, maar het blijft een mooi panorama.


Van havenmeester Rik krijgen we een mooi boxje aan de dijk. Het ziet er goed verzorgd uit, sinds een paar jaar nieuwe steigers en nu ook nieuw sanitair. Heerlijk haventje.


Ineke gaat nog een uurtje een boek lezen in de voorpiek en Ap gaat met de Speedy Stitch zeilnaald het grootzeil naaien ter hoogte van de tweede leuver. Het duurt een half uurtje voordat ik de zeilmakerssteek onder de knie heb. Maar dan gaat het vlotjes en ik ben trots op het resultaat.


Het (Technique Voile) zeil is twintig jaar oud, is al aardig uitgezeild, en misschien wel aan vervanging toe. Maar ja, we hebben pas een nieuwe tafel en zes stoelen overgenomen, de tuin moet worden opgeknapt, de combi-ketel moet vervangen (is net zo oud als het zeil), in de keuken moet het een en ander worden vervangen, en ga zo maar door. We zeilen nog wel een paar jaar door met dit opgeknapte grootzeil.

's Avonds om zes uur hebben we met Dick en Jet afgesproken in het restaurant van de biosupermarkt Landmark. 
Op de leenfietsen van de haven er naar toe, 10 min. rijden.

Dick en Jet hebben een tafel gereserveerd. Het is lekker eten, supergezellig en er valt een hoop bij te kletsen na 4 maanden maanden corona pauze !


Tegen sluitingstijd verlaten we als laatste het restaurant, Dick en Jet fietsen naar hun huis in Amsterdam en wij fietsen over een donker fietspad naar de jachthaven. 

Morgen op tijd vertrekken naar Enkhuizen. De voorspelling is dat er tot een uur of elf een NW windje staat, daarna komt de wind van boven.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten