zaterdag 26 september 2020

2020 - Dag 1 - Waddenweek 14-22 september - Naar Harlingen

 Maandag 14 september - Naar Harlingen met duizenden IJsselmeervliegjes

  • Warns-Harlingen HWSV 19 zm Totaal 19 zm
  • Vertrek 11.00 h.  Aankomst 17.00 h. 
  • Wind: NW 0-2
  • Weer: Licht bewolkt, zonnig, 22 gr.C

We liggen met Madame Rosa en Parel bijna naast elkaar in de leuke haven "Stormvogel" in Warns, de thuishaven van de Parel. We kunnen rustig aan doen, want pas om 13.00 h. gaat de stroom op de Boontjes naar Harlingen meelopen. We praten nog wat na met onze NB vrienden en gooien om elf uur los. Er staat erg weinig wind en op het IJsselmeer kunnen we een beetje zeilen. De beroemde IJsselmeervliegjes strijken met duizenden neer op zeilk en vlag. Waar komen ze toch vandaan ?



Dat wordt in Harlingen poetsen, want ze blijven aan het zeil plakken.

De sluis en brug bij Kornwerderzand geven nog steeds problemen. Ze zijn gebouwd in 1933 en zijn regelmatig gestremd. In 2022 wordt begonnen met het bouwen van nieuwe bruggen en het verbreden en moderniseren van de twee sluizen.

De breedte van de sluis moet van 14 naar 25 meter gaan. De lengte blijft hetzelfde en door de sluis moeten schepen met een diepgang van 4,70 meter kunnen. In plaats van de huidige draaibruggen in de A7 komen er vier zogenaamde basculebruggen. Dat zijn klapbruggen met een contragewicht. De doorvaartopeningen zijn 21,5 en 25 meter.
Eerst worden de bruggen in de A7 vervangen, dat zal uiterlijk in 2025 klaar zijn. Tegelijkertijd begint ook het verdiepen van de geulen in het IJsselmeer, zo zijn de havens van onder meer Makkum en Lemmer beter te bereiken voor grote zeeschepen. Het zand dat vrijkomt, zal worden gebruikt voor projecten bij de Afsluitdijk, zoals de vismigratierivier. De financiering is nog wel een puntje, de provincie Friesland, het bedrijfsleven, het rijk en de gemeenten Lemmer en Makkum moeten hun bijdragen nog hard maken. (Omroep Fryslan, mei 2020)

De draaibruggen hebben weer eens een storing, door de warmte zetten ze uit en worden met water gekoeld. gelukkig is het na een uurtje opgelost. Op de Boontjes staat een beetje wind en kunnen we lekker zeilen. Met 2 kts. stroom mee en een lekker zonnetje is het een "gentlemens ride" naar Harlingen.
De Boontjes is aan het verzanden en er wordt regelmatig gebaggerd en het vaarwater verandert constant. De Kustwacht is bezig om een paar tonnen te verleggen.


Om half vijf lopen we de haven van Harlingen binnen. Deze week wordt het prachtig weer, de Noorderhaven ligt al goed vol, ook door de Corona-koop- en huurgolf. We gaan door de Tjerk Hiddes sluis naar de verenigingshaven en krijgen een mooi plekje aan de kade. Fijne, rustige haven.
Ap gaat op de vouwfiets om boodschappen en maakt een foto van de drukke Noorderhaven, blij dat we daar niet dubbel liggen !







Geen opmerkingen:

Een reactie posten