maandag 28 september 2020

2020 - Dag 8- Waddenweek 14-22 september - Naar Workum of naar Stavoren ?

Maandag 21 september - Laat in de middag naar Stavoren

  • Harlingen - Stavoren 18 zm Totaal 71 zm
  • Vertrek 14.00 h.  Aankomst 20.30 h. 
  • Wind: NO 1-3
  • Weer: Zonnig, 22 gr. C.
Gistermiddag kwamen Ronald en Jacqueline een wijntje drinken aan boord. Zij kwamen gisteren van Ameland met de Tadorna en gaan vandaag naar Workum of het Gaastmeer, net zoals wij.

We vertrekken vandaag rond HW om 13.00 h. dus we hebben een rustige morgen. We liggen op 10 m. van de HEMA, dus ontbijtje. Goede croissantjes, maar wat een slechte koffie zeg!
We halen vers brood en nemen ons voor om vanavond bij de Italiaan in Workum te gaan eten. 

We zijn al heel lang van plan om op het terras van Hotel Zeezicht koffie te drinken. Mooie plek bij de bruggen van de Noorderhaven. 



Het torentje van het havenkantoor doet me erg denken aan het torentje van de zeevaartschool in Vlissingen, zelfde architect ?
De keersluis staat nog open, die gaat van 12.30 tot 14.00 h. dicht vanwege het springtij. 
Uitstekende koffie hier en mooi zicht op de voorhaven, we houden het hier wel een uurtje uit en wandelen na een aangenaam verblijf rustig terug naar de haven.

Om kwart voor twee komt de havenmeester, op het handje, de Raadhuisbrug open draaien, maar de keersluis blijft langer dicht en we liggen een half uurtje opgesloten in de Noorderhaven.


Er staat een zacht NO windje, in de Boontjes varen we voor de wind met de uitgeboomde kluiver,  dat heet een "melkmeisje" horen we van de Tadorna die eerder is vertrokken uit de verenigingshaven (en dus niet hoeft te wachten tot de keersluis open gaat)


Het zeilt wel lekker zo, de stroom helpt goed mee en in anderhalf uur zijn we bij Kornwerderzand.

In de Boontjes ligt een werkschip met een onduidelijk taak. Ze vaart langzaam achteruit, schept met een grote grijper zand op en gooit dat aan de zijkant van het schip weer in het water. Een Herman Finkers situatie. Soort van ploegen, of is het een kabellegger die een vore maakt ? 


De brug van Kornwerderzand heeft weer eens problemen en we moeten een uurtje wachten. Als we eenmaal geschut zijn is het zes uur geweest. Nog 6 zm naar Workum, dus op het gemakje zeilen, de sluis draait tot 21.00 h. geen probleem. 
Maar dat loopt even anders, in september draaien sluis en bruggen tot 20.00 h. of toch weer niet. We hebben geen zin om de motor bij te zetten en zetten koers naar Stavoren. Mooi zeilen in het avondzonnetje, al kijkt Ap er niet vrolijk bij. Bijna de laatste dag van de vakantie, slecht weer de komende week, heimwee naar de Wadden, boot naar de winterstalling, herkenbare emoties........


In het donker lopen we het buitenhaventje van Stavoren binnen. Het ligt goed vol, veel jachten die morgen in Lelystad beginnen aan de 200 mijls solotocht.
Maar aan de "NB steiger", tussen twee grote huur Bavaria's vinden we nog een lege plek. Met een extra lange achterlijn kunnen we afmeren.

Geen Ristorante Bella Vita in Stavoren, dan maar een frietje halen. Maar ook dat niet, de horeca in Stavoren houdt het om negen uur voor gezien.....
Uit de noodvoorraad duiken we een blik knakworsten op, bruine boterhammen, tomaatje, mosterd, ketchup, smaakt uitstekend. 

Morgen nog 20 zm naar Akkrum, hopelijk staat er een lekker windje.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten