maandag 25 juli 2016

Dag 13, 14, 15 - Zomervakantie 2016 - Schiphol - IJmond - IJmuiden

  • Leidschendam - Schiphol - WSV IJmond - IJmuiden
  • Met bus, trein, bus en zeilen naar IJmuiden
  • Zaterdag: Vertrek Zijkanaal C 08.00 h Aankomst IJmuiden 11.00 h (met pech) 
  • Log 12 ZM Totaal 121 ZM
  • Wind:  meest in de W - hoek
  • Weer: 22 - 26 gr. C. Zonnig, af en toe een wolkje, zaterdag benauwd

Zaterdag 23 juli met twee zware koffers van Sandra en onze eigen rugzakken en tassen met de bus naar Leiden. Trein naar Schiphol en Sandra checkte snel en vrolijk in.





Om 11 uur met trein en bus naar de WSV IJmond aan Zijkanaal C. Het was best warm maar toch nog een wandeling gemaakt door het Spaarnwoude en Ineke heeft nog even gezwommen in het zwembadje van de camping. Zo te horen komen de meeste camping gasten uit Amsterdam....

Terug naar het schip en tijd voor een middagdutje. Om de 4 minuten komt er een vliegtuig bulderend over, maar volgens de vaste liggers hoor je dat na een paar dagen niet meer. Maar ik was blij met m'n Alpine oordopjes.
EasyJet boven de jachthaven. Zou Stephan aan de stuurknuppel zitten ?


's Avonds op het grote terras van de WSV een stevige maatijd en een paar IPA biertjes. Gezellige mensen daar en voldoende Amsterdamse humor.




Zondag om 8 uur door de brug over Zijkanaal C. De brug over de Zuidersluis draait pas om half tien vanwege de "extra drukte" door de afsluiting van de Velsertunnel
In het Noordzeekanaal komt een kolossaal Chinees containerschip ons tegemoet, MS China Progress is voor 70% beladen, diepgang 13,50 m. dus er zit maar 100.000 ton kolen in voor de onze vervuilende kolencentrales. Max. diepgang in het Noordzeekanaal is 14 m.en er zijn plannen om de Noordersluis twee keer zo groot te maken en het kanaal uit te diepen tot 20 m. om zo met Rotterdam en Antwerpen te concurreren.
Deze Chinese beauty heeft ook nog ens duizenden tonnen aan sterk vervuilende ruwe olie verstookt om van China rond de Kaap naar IJmuiden te varen, waar zijn we toch mee bezig in Nederland ?


Eenmaal tussen de pieren nog even achterom kijken naar de skyline van IJmuiden. Het was broeierig warm en een beetje diezig, toch geen gezonde plek hier met rook en smog van de Hoogovens.
Weinig wind, de eerste twee uur op de motor, daarna hopelijk zeilen naar Scheveningen.


Ontluchtingbout lekt diesel.
Eenmaal buiten de Zuidpier ging het nogal naar diesel ruiken. Jawel hoor, de bilge half vol met diesel. Motor gestopt, motorluik opengemaakt en uit de ontluchtingsbout op het filterhuis lekte diesel. De draad bleek lam en ik kon de bout niet meer goed aandraaien.
Diesel opgedweild en op stationair toerental terug gevaren naar IJmuiden. Henk van de Neut gebeld, die zou zorgen voor een nieuw boutje. Maar toen ik de bout uit het filterhuis draaide bleek niet de draad van de bout lam, maar van het filterhuis.
Morgen komt Henk met een nieuw filterhuis.

Pech, maar in IJmuiden valt genoeg te beleven, boodschappen doen bij de DEKA markt, strandwandeling en lekkere tongetjes eten bij strandtent Zuiderpier. Ik denk dat het beter smaakte dan het diner van Bob en Anita in het jachthavenrestaurant van Stellendam. Wat een verhaal op hun blog !

's Avonds om de koffie en borrel bij Klaas en Lenie. In 2009 gingen zij met ons mee met de Toerzeilers tocht naar de Baai van de Somme in hun Vega " Yellow Fellow", en sinds 5 jaar varen ze in een Dehler 34 "Second Fellow" Was weer erg gezellig, drie mensen uit het onderwijs, dan valt er altijd veel uit te wisselen......



Nu even afwachten wanneer Henk langskomt met een nieuw filterhuis, het zonnetje is lekker doorgebroken en in de kuip is het goed toeven. Ineke maakt een strandwandeling en ik maak een paar foto's van simpele gadgets voor de NBOA WhatsApp groep.

De wind zit de komende dagen in ZW hoek, morgen hopelijk om 7 uur los en noordwaarts, richting Den Helder en de Wadden.












Geen opmerkingen:

Een reactie posten