zondag 17 juli 2016

Dag 6 en 7 - Zomervakantie 2016 - Texel

  • Op de fiets: in twee dagen het eiland helemaal rond
  • Gefietst : dag 6:  22 km, dag 7: 38 km  Totaal 60 km. 
  • Wind; zaterdag W 3-4 , zondag W-ZW 3-4
  • Weer: 21 gr. C. Bewolkt tot half bewolkt, zaterdag hele dag zonnig

Dag 6 en 7 - Genieten op Texel

Alle Waddeneilanden zijn eldorado's om heerlijk te fietsen. Bij de jachthaven van Oudeschild kun je prima fietsen huren, Geen borg, want meenemen van het eiland lukt toch niet, en voor 18 Euro elk hebben we twee dagen een degelijke 7-speed Gazelle.

Overal op het eiland lopen schapen en het blijft een mooi gezicht ( "kiek,kiek,kiek een kacheltje op den diek")



Vrijdag fietsen we eerst een zuidelijke route, naar het mooie kerkje van Den Hoorn, verder langs de duinen en het plan is om soep te eten bij Paal 12, de favoriete strandtent van Jan Wolkers. Je mag er in "zijn stoel" zitten en fantaseren hoe daar op het strand de opnames van "Zomerhitte" zijn gemaakt, met Sophie Hilbrand en Waldemar Torenstra als Karina en Jan Wolkers.
Maar we fietsen verkeerd en komen uit bij Paal 16. Daarna Den Burg  nog even door, lawaaige kermis en de straatjes vol toeristen. Bij de Jumbo boodschappen gedaan en terug naar Oudeschild.
De jachthaven was inmiddels volgelopen met vooral grotere jachten, aan onze steiger bleef het rustig.
Hollandse Rijsttafel klaargemaakt met Texelse raasdonders, een prima (klassieke koopvaardij) hap.

Zaterdag is het schitterend weer, zonnetje en een stevig briesje uit het westen. We fietsen langs de waddendijk naar het noorden, langs mooie poelen vol met vogels. Die poelen zijn ontstaan omdat de oude waddendijk, een stuk landinwaarts werd vervangen door een rechte dijk op Delta hoogte, of omdat er meer naar het westen een nieuwe dijk werd gelegd. Het resultaat is hetzelfde: mooie poelen, vol met vogels die hier komen fourageren.






Verderop kom je een van de meest markante bouwwerken op Texel tegen, de "IJzeren Kaap". Gebouwd in 1854 in 4 segmenten. Het onderste segment zit nu onder de bodem na het ophogen van de dijk.De IJzeren Kaap vormde samen met de kerk van Oosterend een orientatie (een lichtenlijn zonder lichten) voor de oestervissers die terugkeerden naar de haven van Nieuweschild. De oesters zijn verdwenen in de Waddenzee na het afsluiten van de Zuiderzee en ook het haventje van Nieuweschild is verdwenen.


De IJzeren Kaap is echt een mooi bouwwerk, we denken dat Ir. Eiffel hier inspiratie heeft opgedaan.


Een uurtje verder fietsen naar het noorden komen we in het haventje van de Cocksdorp. Er lag nu een botter uit Enkhuizen, maar ooit, in augustus 2011, hebben Jur en Margaretha de tocht vanuit Oudeschild aangedurfd. Waarom ? "Omdat het kan met een North Beach" zei Jur. Lees hun vermakelijke en leerzame verslag op het NBOA blog.


In Cocksdorp een prima lunchbij La  Morena en daarna natuurlijk naar de vuurtoren. Veel Duitse gezinnen op de fiets, je herkent ze aan hun fietshelmen.
Je moet nu helemaal omlopen om bij de vuurtoren te komen, want het straatje, met 4 huizen, naar de vuurtoren toe, is om privacy redenen niet meer toegankelijk.



Terugfietsen was nog een heel eind, zeker 15 km., de wind zat in de ZW hoek, dus vaak wind op de kop. In De Waal nog een" Magnum stop" 




Rond 7 uur waren we terug in de haven. Lekker wijntje en voor Ineke een Kriek Lambiek hadden we wel verdiend. Goed toeven in de kuip en een half uurtje later was de nasi klaar.
Morgen waarschijnlijk niet naar IJmuiden, want ZW 4, niet bezeild en de eerste uren niet aangenaam met wind tegen stroom. Dus het wordt Den Helder, de volgende dagen draait de wind naar de Oosthoek en zeilen we (hopelijk) met mooi zonnig weer en een bakstag windje verder zuidwaarts.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten