dinsdag 26 juli 2016

Dag 16 - Zomervakantie 2016 - Den Helder

  • IJmuiden - Den Helder Willemsoord
  • Vertrek van Seaport Marina: 07.30 h. Aankomst in Den Helder bij sluis Willemsoord 13.30 h. Geschut: 15.15 h. 
  • Log 35 ZM Totaal 136 ZM
  • Wind:  NW 2-3 afnemend 1-2 
  • Weer: Mooi helder weer, 18-22 gr. C. Begon met half bewolkt, later zonnig

Gisteravond om 19.00 h. kwam Henk van de Neut op de motor uit Haarlem met een nieuw filterhuis, en een uurtje later was het gemonteerd, een rot karweitje want je kunt er slecht bij. Henk bleef nog een paar uurtjes kletsen en de hele 16-jarige "NorthBeach History"  kwam natuurlijk voorbij. Jammer dat het zo gelopen is en dat dit mooie schip niet meer gebouwd wordt. Henk heeft wel een paar mogelijke kopers gehad, maar die gingen dan toch voor een mooie 2e hands. Henk heeft nog veel originele spullen voor de NB, inclusief een mast, RVS werk, etc. op z'n werkplaats aan het Spaarne bij Haarlem

Vanmorgen 26 juli om half acht voor en achter om met de stroom mee naar Den Helder te zeilen. 
Tussen de pieren kwam de loodsboot ons voorbij, altijd een imposant gezicht. Veel van mijn vrienden van de Zeevaartschool zijn, na een jaar of tien op de koopvaardij, loods geworden in Vlissingen.

Tussen de pieren stond een knobbelige zee en Ineke kreeg wat last van de Ajam Paniki en Rendang van gisteren. Na het hijsen van de zeilen in de luwte van de Noordpier ging ze ter hoogte van Wijk aan Zee, met zeilbroek, een paar uurtjes (bijna letterlijk) onder zeil.



Het weer klaarde verder op, de wind bleef zachtjes waaien uit het NW en met zorgvuldig trimmen van de zeilen (niet m'n gewoonte, en zo veel valt er niet te trimmen aan een NB.....) liep de Schone Waardin nog zo'n 4-5 kts over de grond.
Radio en Autohelm bij, kopjes koffie met een krentenbol in de kuip, "sailing like a gentleman" .



Ter hoogte van Egmond liet ook Ineke zich weer zien aan dek. Op het strand van Egmond hebben twee nichten van ons, Hetty & Ge en Els & Aat een strandhuisje. Even opbellen dus en zwaaien ! Zij zagen ons varen, zeilboot met 3 zeilen, maar we waren te ver uit de kust om elkaar te zien. Volgende keer gaan we daar vlak onder de kust ankeren en even buurten.

Rond 12.30 h. rondden we de Lange Jaap, de vuurtoren van Kijkduin. Het was kentering van het getij, dus mooie stroomrafelingen op het water. Het lijkt dan alsof je een ondiepte opvaart, maar het is hier 40 m. diep.



Bij het aanlopen van de haven nog even vaart minderen voor twee TESO veerboten, melden bij de verkeersdienst en probleemloos de haven van Den Helder in. Het Nieuwe Diep zag er redelijk verlaten uit. Heel wat anders dan eind zestiger jaren toen er nog 6 divisies mijnenvegers lagen en een hele rits torpedobootjagers, onderzeeboten, patrouillevaartuigen voor de visserijinspectie en fregatten.
Nu nog twee fregatten, twee amfibische bevoorradingsschepen (onderhoud en varen te duur om alleen door Nederland op te brengen), 3 (bijna werkloze) onderzeeboten, een eenzame mijnenjager, een opnemingsschip van de Hydrografische Dienst:



en twee "stealth" patrouille schepen die een paar jaar geleden door Damen Shipyards in Vlissingen zijn gebouwd (de achterste op de foto). Door vorm en materiaal zijn ze minder goed zichtbaar voor de vijandelijke (Russische) radar.



De haven van Den Helder is thuishaven van veel bevoorradingsschepen van Engelse en Noorse boorplatforms. Ook de kustwacht heeft hier een vaste ligplaats, het zijn toch indrukwekkende schepen als je daar in je 24 voets jachtje langsvaart.



We kozen deze keer niet voor de jachthaven van de KMJC, want dat is nogal ver lopen van de stad en de beroemde blauwe hap (nautisch jargon voor een Indische hap) gaan we morgen wel halen na een avondwandeling. 

Op de voormalige marinewerf Willemsoord (gebouwd ten tijde van Lodewijk Bonaparte en Willem 1) is sinds een paar jaar een moderne jachthaven achter de sluis. Het schutten door een grumpy sluismeester ( oud-bootsman van de marine ...?) duurde bijna twee uur, eerst moesten we 3 kwartier wachten tot twee 70 voets jachten van de (belachelijke, kapitalistische) "Clipper round the world Race" naar buiten waren geschut. Vervolgens konden we invaren, gingen de sluisdeur en brug achter ons dicht, en surprise surprise, na 15 min. weer open om nog 3 jachten binnen te laten. Nou ja, we liggen mooi aan een langssteiger, er liggen nog 12 van die Clippers (daarover morgen meer) dus genoeg te zien. Na een stadswandeling maken we verse Penne Arrabiata klaar, dat zouden we eigenlijk in Middelharnis samen met Ed en Margret van de "Waere" klaarmaken, maar ja, het liep even anders met dat filterhuisje en de meerdaagse windverwachting.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten