vrijdag 21 augustus 2020

2020 Augustus - Zomervakantie dag 19 - Workum - Den Helder

  Woensdag 19 aug. -  Heerlijk zeilen over IJsselmeer en Visjagersgaatje

  • Workum - Den Helder 29 zm Totaal 221 zm
  • Vertrek : 08.50 h. Aankomst KMJC Den Helder 15.30 h. 
  • Wind: ZZW 2-3 later 4 ruimend naar WZW 3
  • Weer: Zonnig, paar stapelwolken, 24 gr.C
Om 10 voor negen liggen we voor de Kettingbrug van Workum en om stipt 09.00 h. draait de brug. De sluis geeft al rood-groen, we kunnen zo doorvaren. Ineke legt 5 Euro in de klomp en 10 min. later zijn we buiten. Er staat minder wind dan voorspeld, en om nu het hele stuk naar Kornwerderzand en Vlieland voor de wind te dobberen zien we niet zitten.
We verleggen de koers naar Den Oever, lekker halve wind zeilen. Er staat een rottige steile IJsselmeer golfslag. Ineke wordt er ziek van en gaat in de kajuit op de bank liggen slapen. Stuurautomaat James doet keurig zijn werk, we lopen 5 knopen en in twee uurtjes zijn we bij Den Oever en komt Ineke weer aan dek.

Het schutten gaat vlotjes en om half twee hijsen we weer de zeilen. Aan de wind, met 2 kts stroom mee, naar Den Helder. Ook nog de zes bekende zeehonden gezien op de zandplaat zuid van de route.

Om kwart over drie zeilen we de grote haven van Den Helder binnen. Zeilen strijken en bij de KMJC naar binnen. Havenmeester Joost staat al klaar en helpt met aanmeren. Hij herkent de NB24 en noemt de namen van Forlet, Windroos en Windhoek.

Het is lang geleden dat we hier waren, een paar jaar geleden zijn we in Den Helder in de jachthaven van Willemsoord gaan liggen, ook leuk en dichter bij het centrum, maar dit is toch nostalgischer.

We houden een uurtje pauze en gaan lekker douchen in het mooie sanitair. Vanavond "blauwe hap"bij de KMJC. 


Bij de KMJC heeft Ap leren zeilen. In 1971 lagen hier nog 6 houten Draken, en natuurlijk heel wat zeilsloepen. Als je als team redelijk overweg kon met een zeilsloep dan mocht je van de bootsman met drie ARO's een Draak meenemen. Dat zeilde wel lekker hoor.

Maar de Draken zijn wegbezuinigd. Door bezuinigingen en personeelstekort ligt ook een flink deel van de marinevloot in de Nieuwe Haven te wachten op betere tijden en om ingezet te worden bij missies.



De bahmi, nasi en sateh smaakt zoals het hoort, met die authentieke marine smaak... Mooi uitzicht op het Marsdiep, koud biertje er bij, we voelen ons helemaal senang !







Geen opmerkingen:

Een reactie posten