zaterdag 1 augustus 2020

2020 Juli - Zomervakantie Dag 13 - Fietsen in N.O. Friesland

Donderdag 23 juli - Naar Moddergat en Metzlawier

Al jaren staat een bezoek aan Moddergat-Paesen op ons programma. Varend van Ameland naar Lauwersoog of Schiermonnikoog varen we er vlak langs. Er is een aardig visserijmuseum en het gebied rond het huidige Lauwersmeer heeft een rijke historie. 
Er staat een stevige N wind, Ineke huurt een prima fiets op "Oostmahorn nr 17" . 
We fietsen langs de oude zeedijk van de Lauwerszee. Twee meter hoog, de boerderijen liggen achter een coupure in de zeedijk. Bij HW springtij gingen de schotbalken in de gleuven en werd de tussenruimte opgevuld met zand.


Bij de afsluiting van de Lauwerszee in 1969 is afgesproken dat het nieuwe Lauwersmeer een groot natuurgebied wordt. Maar de landbouwlobby heeft het toch voor elkaar gekregen om nog flinke stukken droogvallende gronden in te polderen ten noorden en zuiden van Oostmahorn.  Lekkere vette zeeklei, goed voor tarwe en gerst. En een groot militair oefenterrein in de Marnewaard. De vissers van Zoutkamp liggen nu in het nieuwe dorp Lauwersoog.


Een jaar of zes geleden hebben we het rondje Lauwersmeer gefietst. Zowel op de fiets als per schip is het een schitterend gebied om rustig te ontdekken. 


Richting Moddergat/Paessen staat een monument (een oude zeemijn) ter nagedachtenis aan de 5 marinemensen van de springgroep en 3 burgers die omkwamen bij het detoneren van een aangespoelde Duitse zeemijn.


We fietsen naar de zeedijk bij Paesens. Je hebt hier een schitterend uitzicht op de Waddenzee en de zeiljachten die door de Paesensrede de tocht maken over de wantijen van Ameland naar Lauwersoog


In Moddergat is een aardig visserijmuseum, t Fiskerhúske. Beetje vergelijkbaar met de museumpjes in Giethoorn en St.Annaland. 
Veel aandacht voor de twee grote scheepsrampen van 1883 en 1893.




De vrouwen van het dorp moesten o.a. buitendijks pieren steken (zagers) en die aan haken een lange lijnen doen voor de kabeljouwvisserij.

Het kerkje van Paesens had vroeger een grote vierkante toren (zoals in het dorpje verderop, in Wierum, De kerk is bekend van "Hollands Hoop") maar toen de kerk moest worden verlengd was er geen geld voor nieuwe bakstenen en werd de grote toren afgebroken en de bakstenen hergebruikt voor een langer schip. Een kleine spits werd op het dak gezet.





Er is een aardig terras in Paesens. De echtgenoot van de uitbaatster (een binnenvaartschipper die nu door Corona zonder werk zit) vertelt dat Boudewijn de Groot hier graag, incognito, komt.  
Interessant, troubadours in Noordpolderzijl en Moddergat.

Na koffie met (lekkere, echt huisgemaakte) appeltaart zetten we koers naar Metzlawier, het "mooiste"terpdorp van Nederland. Met de N wind is het een lekker tochtje en het dorp is zeker de moeite waard.


In B&B Veldzicht nemen we een broodje. 
Op de terugweg doen we boodschappen in de grote Coop van Anjum. Morgen gaan we op een Marrekrite plekje liggen.

's Avonds eten we een bescheiden visschotel ( 4 stukjes kabeljauw, vier stukjes zalm) in het havenrestaurant "Raadsel van de Wadden" Met een extra portie frites wordt het nog een voedzame maaltijd.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten