dinsdag 25 augustus 2020

2020 Augustus - Zomervakantie dag 24 - Up and down naar Enkhuizen

 Maandag 24 aug. Eindelijk weer écht zeilen !

  • Oudeschild - Enkhuizen 28 zm Totaal 256 zm
  • Vertrek : 07.00  h. Aankomst 13.30 h. 
  • Wind: W 2, op IJsselmeer toenemend naar W 5-6
  • Weer: Half bewolkt, klein beetje miezer, 20 gr. C
Na de uittocht gistermiddag vindt er vanmorgen een tweede Exodus plaats: we tellen 18 jachten di vertrekken richting Den Oever en Kornwerderzand. We vertrekken om 07.00 h., LW Oudeschild. We heben dan nog een half uurtje de ebstroom mee en pikken bij de boei Malzwin 10 de vloedstroom naar Den Oever op. We varen rechtstreeks naar de M10 en steken zo een flink stuk af

Heerlijk om weer te zeilen, er staat een kalm W windje, alle zeilen staan op en Oudeschild glijdt achter ons weg.


De zon probeert door de wolken heen te breken en dat levert een mooie foto op van "God's Eye "  Die uitdrukking heeft in onze familie een bijzondere betekenis:


Ap werkte in 1996 in Ngara, in het westen van Tanzania, als teamleider voor DRA in de vluchtelingenkampen in Benaco. In de zomer van 1996 kwamen Ineke, Judith en Stephan op bezoek. Na een mooie, boeiende en aparte vakantie bracht Ap de familie weer terug naar Mwanza, met een vliegtuigje van de MAF, de Mission Aviation Fellowship. De piloten zijn bijna allemaal wat ouder en heel erg "missionary". Op de kleine airstrip in Ngara was het regenachtig en helemaal bewolkt. We zaten met z'n vieren in de kleine Cessna te wachten en de piloot ging uitgebreid, hardop,  bidden voor beter weer. Na 5 minuten bidden had hij succes, de hemel brak open en we zagen een stukje helder blauwe lucht 
"That's God's eye, He gives us the sign, we can go" zei de piloot, uiterst serieus.. We stegen op van de hobbelige airstrip en na een schitterende tocht van een uurtje, o.a. langs de oevers van het Victoria meer, landden we veilig in Mwanza. 
Stephan heeft hier zijn passie voor het vliegen ontwikkelt en hij gebruikte dit verhaal ook, met succes, bij sollicitaties bij easyJet en KLM.

Maar goed, we zijn weer terug op aarde, vlak bij het Gat van de Stier, en krijgen nog een knipoog van de zon.


Omdat we flink hebben afgestoken komen we in de vloot grotere jachten op weg naar Den Oever. Dat is leuk ! Het is heerlijk zeilen, pal voor de wind, 2,5 kts stroom mee, genieten !

Bij de sluis van Den Oever moeten we 20 min. wachten aan het remmingswerk. Het schutten gaat daarna vrij langzaam, want veel verval.


Op het IJsselmeer staat een zacht windje. Drie zeilen omhoog en met 4 kts nog 15 zm naar Enkhuizen. Ineke gaat in de kajuit "een boek lezen", stuurautomaat bij, koffie met Workumer koek, dat wordt een rustige tocht. Nee dus....., opeens trekt de wind aan naar West 5-6, snel de kluiver weggedraaid en met 6 kts vliegt de Schone Waardin over het water. Ineke ligt te rollen in de voorpiek... Misschien toch een rif moeten steken......

 
Om 13.00 h. zijn we bij de Compagniehaven. We willen SB uit, achter een groot jacht langs, en opeens komt er een grote Bavaria die nog tussen dat jacht en ons door wil jakkeren. Ramkoers, hoop gegil op het grote jacht, snel vol gas en roer hard bakboord ! Dat ging maar net goed, wat varen er toch een gekken op het water.

We krijgen een mooi boxje, C 27, met de kop in de wind. Laat de storm maar komen. De Compagniehaven is een mooie luxe jachthaven, de voertaal is veelal Duits er er liggen dan ook veel grote Bavaria's. Maar prima faciliteiten, de beste douches rond het IJsselmeer, de Mastenbar voor een portie bitterballen, winkeltje, zeilmaker (die maakte voor 4 Euro een nieuw zeillatje) en Joosten Watersport. 

We blijven minimaal twee dagen, het Zuiderzeemuseum staat nog op de planning en Enkhuizen is best aardig voor een stadswandeling.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten