zondag 2 augustus 2020

2020 Juli - Zomervakantie Dag 15 - Dokkum: Fietsen langs oude kreken en slenken

Zaterdag 25 juli - de "pittoreske dorpen route" 

De zon schijnt, er staat een lekker ZW windje, we gaan lekker fietsen.
Langs het Dokkumer Grootdiep naar "It Stienfek" lang geleden een steenfabriek, late een zuivelfabriek. Daar steken we de vaart over richting Westerburen. Wat een mooi landschap !  Je kunt hier nog goed zien dat hier ooit de Waddenzee vrij spel had, met mooie kreken en slenken en heel veel kleine sluisjes (sylen)



We fietsen over oude dijkjes en komen bij het Mallersgraefgat, een kolk (of weel in Zeeland, wiel in rivierenland), ontstaan na een dijkdoorbraak. Het water kolkte naar binnen en er ontstond een kolk van soms wel 8 m. diep. De dijk werd er omheen gelegd.
Vooral in Zuid-Beveland zijn hele grote weelen, maar dus ook hier in NO Friesland.


We genieten volop van dit onverwacht mooie landschap, geen kaarsrechte wegen en weilanden, maar kronkelige wegen en dijkjes. 


Helaas is het café in Westergeest gesloten en het café in Eastwald in verbouwing. Maar we hebben broodjes meegenomen voor een late lunch. tussen de schapen.


De laatste tien kilometer hebben we de wind mee en in Dokkum gaan we lekker eten bij de koffietent "Knus" Ze hebben een leuke deal met pizzeria Romana : "Knus" heeft twee terrasjes op de brug en zorgt voor de drankjes, de pizzeria serveert de pizza en de pasta carbonara. Tutto bene.

Ineke belt ondertussen met Stephan en krijgt de laatste nieuwtjes en dresscode ("netjes, maar niet overdreven") voor de trouwerij a.s. woensdag.  Ap interpreteert dat uiteraard als "zonder dasje/jasje !


Ineke heeft de fiets al ingeleverd en mag dus teruglopen naar de boot. Het richtinggevoel ontbreekt een beetje (door de lekkere Pinot Grigio ?) en we lopen een heel stuk om. Na een rondje van een half uur langs de noordelijke bolwerken van Dokkum zijn we weer terug bij "Knus"... Dan toch maar Ap's suggestie volgen en richting Dokkumer Ee en verder langs het fietspad naar de boot.

Lichtelijk uitgeput zijn we rond negen uur bij de Schone Waardin, Ineke duikt gelijk de voorpiek in en bereidt zich voor op een lange tocht morgen naar Akkrum.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten