zondag 2 augustus 2020

2020 Juli - Zomervakantie Dag 14 - Van Oostmahorn naar Marrekrite Oostrum (2 zm oost van Dokkum)

Vrijdag  24 juli -  Rustig tochtje naar mooie Marrekrite aanlegplaats

  • Oostmahorn - Oostrum 12 zm Totaal 150 zm
  • Vertrek : 09.15 h. Aankomst 12.00 h 
  • Wind: W 1-2
  • Weer: Licht bewolkt, opklaringen, dreigende regen. 20 gr.C

Om 9 uur kunnen we pas de SEP key inleveren bij de havenmeester. Er staat 10 Euro borg op en in b.v. Leeuwarden kun je hem niet gebruiken. Verder wel een aardig systeem, ook voor douche, water en stroom. Als het werkt.....
Er staat bijna geen wind,  de motor blijft aan, de fok er bij en rond 10 uur zijn we bij de Willem Loré sluis. Rood licht, dus even afmeren. Na een half uur gaan sluisdeur en brug open. Een motorboot vaart naar binnen en de brug gaat al weer dicht. Potjandorie, een sluiswachter die zit te slapen. Pas een kwartier later kunnen we mee. Ach, het is vakantie, maar het wordt nu lastig om vóór 12 uur door de 4 bruggen van Dokkum te varen. Daar houden de brugwachters nog lunchpauze van 12 tot 13 h.
Als we pas om 13.30 h. door Dokkum zijn dan wordt het haasten om ruim vóór 16.15 h. bij de eerste brug van Leeuwarden te zijn. Die gaan op zondag tussen 16.15 en 17.15 niet open. We hebben geen zin om te gaan jakkeren op de motor. En willen we eigenlijk wel in het drukke Leeuwarden liggen of dubbel liggen in Dokkum ?

We kennen van vorige reizen een mooie Marrekrite plek zo'n 2 zm vóór Dokkum. Mooie nieuwe kade, breed grasveld, en direct aan het fietspad naar Dokkum.



De plek ligt een klein stukje verder dan een oude fabriek, tevens  scheepskerkhof voor oude verweesde roestbakken, Die liggen er al sinds we met de Schone Waardin varen, dus minstens 20 jaar.


Op de Marrekrite plek liggen nog twee motorvletten, verder is het hier redelijk rustig. Af en toe wat verkeer, vooral racende motorrijders,  en aan de overkant staan de koeien in de wei. Op de hogere oude zandplaten staat de mais, 


We besluiten hier twee nachten te blijven. Morgen een stevige fietstocht naar het gebied ten zuiden van het Dokkumer Grootdiep. 
Ap heeft z'n vouwfiets en bij Hotel het Raedhus in Dokkum kan Ineke een  fiets huren. Na een rustige middag loopt Ineke de drie km naar Dokkum, Ap volgt op de Brompton.  Bij het Raedhus krijgt Ineke de fiets mee, kost 10 Euro en wordt gewoon meegegeven zonder ook maar iets van naam, adres of tel. nr. te noteren. Wat een vertrouwen.

We slenteren door het drukke Dokkum, doen nog wat boodschappen, eten een broodje en fietsen terug naar de rust van onze boot.
Morgen gaan we de "pittoreske dorpen route" fietsen, en dat lijkt ons fijner dan het drukke Leeuwarden.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten