vrijdag 21 augustus 2020

2020 Augustus - Zomervakantie dag 20 - Dagje Den Helder

Donderdag 20 aug. - Op de leenfietsen naar Huisduinen en Vomar

De havenmeester heeft leenfietsen. Een klein bedrag voor de onderhoudspot en we rijden om 11 uur weg op een Postcodeloterijfiets. We fietsen langs het marinemuseum en onderzeeboot Tonijn. Daar zijn we een jaar of vier geleden geweest. Vooral Ineke vond de verblijven van de manschappen op de onderzeeër erg indrukwekkend.

Voormalige scheepswerf Willemsoord is nu een horeca- en evenementen terrein. Het is er niet heel druk, misschien nog te vroeg. Bij "Leuk" serveren ze prima koffie en taart. De serveersters dragen een T-shirt met Luek, dat is leuk.

We fietsen naar Huisduinen, een villadorp aan de duinen, vlak bij Fort Kijkduin. Ik stel me zo voor dat hier vroeger (en misschien nu nog wel) de hogere officieren van de marine woonden. Of wonen die nu in Julianadorp, ook al zo'n marine enclave.

De vuurtoren van Huisduinen, "Lange Jaap", 63 meter, staat vredig tussen de koeien. Vanuit zee is de toren een dankbaar baken als je uit IJmuiden komt: Hé, hé, we zijn er bijna.....

Vanaf de hoge duinen heb je een mooi uitzicht op de Razende Bol / Noorderhaaks. Die zandplaat groeit en wandelt steeds dichter naar Texel toe. Nog een jaar of vijftig en het Molengat is dicht !

We fietsen over de glad geasfalteerde glooiing naar Den Helder, lekker met de wind in de rug. We komen uit bij de Vomar en doen daar boodschappen. Het is weer drukkend warm, wanneer komt er nu eens een verfrissende zeewind ?

Ap maakt een havenrondje, altijd wel wat te beleven and sweet memories never die.

Een groot bevoorradingsschip schuift achteruit de haven in. Morgenvroeg vertrekt ze weer, geladen met buizen en andere spullen voor de windparken in aanbouw. 

De 2-mast schoener Aphrodite loopt de haven binnen, mooi elegant schip, maar dat moet ook met zo'n naam.

De KNRM ligt met twee schepen op station, de komende dagen wordt storm verwacht, ze kunnen het wel eens druk krijgen

Bij ons aan de steiger liggen twee mooie klassieke jachten, wat een beauties (en wat een onderhoud, maar daar zijn vast "mannetjes" voor in Den Helder (vroeger hadden de huizen in de binnenstad de deuren en kozijnen geverfd in alle tinten grijs....)

Iets verderop ligt een prachtige, oude Engelse, beetje rommelige, 2-mast kotter, net aangekomen uit IJmuiden. Schitterend schip, maar ja, die naam hé. Waar komt ook alweer het coranavirus vandaan ? Juist ja.

We hebben alles aan boord gehaald voor een Hollandse maaltijd (snijbonen, bildstar, tartaartje, uitje) maar de lokroep van de Indonesische marinekeuken is te sterk en om acht uur zitten we lekker buiten bij de KMJC met zicht op de ondergaande zon. Het smaakt weer prima.

Terug aan boord bekijken we de weersverwachting.  Morgen wordt Zuid/ZW 6-7 voorspeld, maar pas vanaf een uur of elf. We vertrekken dus rond 8 uur naar Texel en zijn dan ruim voor de storm binnen. Naar Vlieland zeilen zit er voorlopig niet in. De hele tocht is weliswaar mooi bezeild, maar we hebben schrik voor het gedeelte langs, en boven de Richel. Als daar in dat zeegat een ZW 7 staat, en flink stroom tegen, dan wordt het een achtbaan daar. En Texel is ook mooi.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten