zaterdag 22 augustus 2020

2020 Augustus - Zomervakantie dag 21 - In recordtijd van Den Helder naar Oudeschild

Vrijdag 21 aug. korte en snelle tocht naar Oudeschild

  • Den Helder - Oudeschild 7 zm Totaal 228 zm
  • Vertrek : 07.45  h. Aankomst Oudeschild 08.45 h. 
  • Wind: Z 4-5 , toenemend naar Zuid 6
  • Weer: Zonnig, paar stapelwolken, 22 gr. C

Om zeven uur giert de wind al door de verstaging van de zeilboten in de haven. Het is eerder harder gaan waaien dan voorspeld. Snel maken we onszelf en het schip zeilklaar, kop koffie en een boterham, en om kwart voor acht gooien we los. Ineke kijkt bezorgd, maar ze hoeft zich geen zorgen te maken, want wind en stroom mee.

We laten de stille en grijze marinehaven achter ons en zetten koers naar Oudeschild, een tochtje van 7 zm.


Het is niet de moeite om de fok nog bij te zetten, rustig de motor aan en we lopen al snel 8 kts over de grond. De zee bouwt zich op naarmate we dichter bij Texel komen, de wind gaat naar Zuid 6 en de Schone Waardin rolt en slingert zich een weg, geen spatje water aan dek, heerlijk.

Om half negen zijn we bij de havenmond van Oudeschild. Er staat 3 kts stroom naar het noorden, dus als een krab varen we bijna 8 streken dwars naar binnen. De schipperse trekt een beetje bleekjes weg, maar het gaat allemaal volgens plan.

In de jachthaven varen we direct naar de nieuwe C-steiger, we hebben geen zin in de wiebelige steigertjes van de A en B steiger waar de havenmeesters het liefst de kleine bootjes wegstoppen.

Als we zijn afgemeerd, met een extra landvast vanwege de harde wind, smaakt de echte Italiaanse espresso als een godendrank.Plak Workumse koek er bij, dat kan niet meer stuk !

Het gaat steeds harder waaien, op het de grote windmeter wordt in vlagen regelmatig ZW 9 aangetikt.

Een zusterschip, de Titaantje, is onderweg van Urk naar Texel. Ze maken een getijstop in Den Oever en gaan later mer de ebstroom naar buiten. Dat wordt bikkelen voor Peter en zijn maat Henri.
Andere North Beach vrienden zien af van de tocht naar Texel en gaan van Enkhuizen weer het Markermeer op.

Rond zes uur zien we achter ons een NB mastje voorbijschuiven. De Titaantje is binnen. Ze hebben het flink voor hun kiezen gehad, met ZW 8 op de kop in het Malzwin. Maar bemanning en schip hebben het prima doorstaan !


Nog even schrikken, want een traumahelikopter landt en vier ambulanciers dragen een oudere vrouw op brancard van onze C steiger. Kennelijk gevallen en haar arm gebroken.

Het blijft hard waaien, de snijbonenstamppot met tartaartjes en lente-ui smaakt prima, we kijken nog even naar de Slimste Mens en Ineke naar een aflevering van Downton Abbey, en gaan voldaan naar bed.
Morgen maar verder plannen maken, de komende dagen blijft het heel hard waaien, we blijven dus lekker hier !




Geen opmerkingen:

Een reactie posten