vrijdag 28 augustus 2020

2020 Augustus - Zomervakantie dag 27 - In nevel gehuld en zon overgoten naar Almere Haven

  Donderdag 27 aug. -  Enkhuizen naar Almere

  • Enkhuizen - Almere Haven 25 zm Totaal 281 zm
  • Vertrek : 08.45  h. Aankomst 15.00 h. 
  • Wind: ZW 1, later ZO 3-4 
  • Weer: Nevelig, bewolkt, later opklaringen en zonnig
Ziltmeteo voorspelde een windje uit het NW tot een uur of elf, dus we vertrokken redelijk vroeg. Ineke haalt lekkere verse broodjes bij de havenwinkel. We varen tegen negen uur de haven uit, het is nevelig en erg vochtig en er staat geen wind. 

We varen langs de Mastenbar, dat was lekker gisteravond. En de pont van het Zuiderzeemuseum komt de eerste bezoekers ophalen.



De sluis van het Naviduct staat open, een half uurtje later varen we op het Markermeer. Het Naviduct is het enige aquaduct ter wereld waarvan de weg onder een schutsluis loopt. Mooi staaltje weg-en watrbouw.


In de nevel zijn in de verte de nieuwe Marker Wadden te zien. Het schijnt een geslaagd project te zijn voor natuur en vogels. Maar Wadden zonder stroom en getij.....dat kan eigenlijk niet.


Een uurtje later verschijnen er windrimpels in het water, waar komt de wind vandaan?
Aha, uit het zuidoosten, dus de verdere tocht is mooi bezeild tot aan Pampus.

Halverwege Enkhuizen en het Paard van Marken zwemt een groep zwanen, we vragen ons af wat die vogels midden op het Markermeer doen. Maar het is een mooi, statig gezicht.


Met de kluiver bij loopt de boot nog 4-5 kts en we zijn om half een bij het Paard. Het zonnetje komt er een beetje door, wat een lekkere zeildag is het toch nog geworden.


We kunnen zeilen tot het Muiderzand, dan gaat de kluiver er af en met de motor een beetje bij varen we onder de Hollandse Brug door. De haven van Almere ligt nog een stukje verder, het is gezellig druk op het water en we kijken goed uit naar fonteinkruid. Het valt mee, hier en daar een sliertje. In de jachthaven meren we af aan de passantensteiger. Havenmeesters Guus en Lesley vinden een lege box op (weer) C27. 

Almere haven is een leuke haven, er liggen geen grote jachten, want de doorvaarthoogte van de bruggen naar de Randmeren is maar 12 meter

De kantine van de WSV heeft een Amsterdamse sfeer, er wordt flink meegezongen op nummers van Andre Hazes en de nieuwe volksheld Tino Martin.
Op het terras is het lekker rustig en de barvrouw serveert precies wat je verwacht : Broodje bal gehakt en kroketten met friet. Het  wachtwoord van de WiFi is kroket11 ...

's Avonds kijken we naar de halve finale van de Slimste Mens en zien Francis van Broekhoven en Astrid Kersseboom de finale halen. Well done ladies !

Geen opmerkingen:

Een reactie posten