zondag 10 juli 2022

Juni-Juli 2022 - Week 4 Duitse Wadden - 5 dagen "verwaaid" op Norderney

 Zondag 3 juli t/m donderdag 7 juli - Verwaaid, gezellig, fietsen, lekker uit eten, wasje gedraaid.

De weerberichten zijn niet best om naar het westen te zeilen, harde W tot NW wind, regen, hoge golven in de zeegaten tussen de eilanden.

Norderney is een mooi eiland om te fietsen wat cultuur op te snuiven in het kuuroord theater.

Zondag huurt Ineke een mooie Gazelle en trekken we er op uit. 's Nachts flinke buien, maar na de middag klaart het op. Dat is bijna elka dag zo, 's morgens harde wind en regen en 's middags klaart het op. Zal wel het "eiland effect" zijn.
We beginnen deze 3 juli met een ijsje" bij "Florian" t.g.v. de 1e verjaardag van kleinzoon Siem. Nou ja, ijsje... Gefeliciteerd Siem !


De calorieën moeten er weer afgefietst worden, de zon is doorgebroken en via de versterkte boulevard fietsen we naar het oosten, langs een aardig duinpad met mooie grote vakantiehuizen en een eigenaardige, natuurlijke, sculptuur in een tuin. Je mag er van denken wat je wilt...


Even verderop zijn de restanten van een berkenbos, bestemd om prikken van te maken. Maar het wordt al een poos niet meer gebruikt, de jonge berken komen nu van het vasteland.


Aan het eind van de middag gaan we nog een half uurtje naar een optreden van AMK, Anne Maaike uit Groningen. Meer een rock-chick maar in dit kuuroord moet ze vooral ballads zingen. Op festival  "Down the rabbit hole" komt ze vast beter uit de verf, daar treedt ze op met haar band.


Maandag is het weer iets beter, maar nog steeds harde wind. Ap doet klusjes aan de boot. Na een paar uur op de motor ligt er vrij veel zeewater in de bilge. Met hulp van de NB WhatsApp groep en de monteur in Grou vinden we het probleem. De as van de waterpomp is ingesleten en lekt zeewater. Niet ernstig, wel lastig dat hozen. In augustus even langs bij Warber in Grou voor reparatie.
Verder weinig bijzonders, boodschappen bij de ENEKA, Ineke draait een flinke was, nog even het dorp in, van die dingen dus, heel relaxed allemaal.

Tegenover ons ligt een jacht uit Stavoren. Schipper Youp van t Hek heeft aan z'n gezicht laten sleutelen in één van de vele klinieken op Norderney. Aardige vent.


Dinsdag nog steeds veel wind en de verwachtingen voor de komende dagen zijn niet veel beter.
Ap is vannacht tot twee uur bezig geweest met inloggen bij FC Liverpool om kaartjes te reserveren. Het duurt een paar uur voordat ik door heb hoe het booking system in elkaar steekt, maar uiteindelijk staan Ineke en ik op de reserveringslijst voor alle thuiswedstrijden dit jaar. Nu afwachten wat de "ballot commission" ons toedeelt, we gokken op wedstrijden eind augustus, dan viert Ap z'n verjaardag in The Cavern.

In de loop van de morgen klaart het weer op, het zoveelste koufront is weer gepasseerd, Ineke wordt er vrolijk van.


We pakken de fietsen en vliegen met de westenwind richting de vuurtoren. Het is het enige linksdraaiende vuurtorenlicht aan de Noordzeekust (dit is echt nutteloze informatie...)
Gebouwd in 1874 en nog in uitstekende staat. Een aantal Nederlandse vuurtorens zijn verwaarloosd, met de Lange Jaap in Den Helder als dieptepunt. RWS schaam je !


's Avonds gaan we met Jannie en Auke uit eten, ze vertrekken morgen naar Borkum.
We zijn tot nu toe niet erg onder de indruk van de horeca op de eilanden ( m.u.v. het broodje garnalen op Langeoog), maar het Italiaanse restaurant Florian blijkt een erg goede keuze. Uitstekende gerechten, prima wijntjes en m'n favoriet, spaghetti allo scoglio, smaakt zoals bij Da Vittorio in Roma.
Erg gezellig, goed gezelschap en lekker eten.

Woensdagmorgen zwaaien we de Second Wind met Jannie en Auke uit. Ze hebben een pittige tocht voor de boeg met twee zeegaten, maar met wat minder wind. En schip en bemanning kunnen wel wat hebben.


Donderdag 7 juli waaien we weer uit ons hemd, NW 5-7. Een Duits jacht slaat plat op het strand van Norderney, een vrouw zwaargewond met de heli naar het vasteland. Een Nederlands jacht gaat plat na een grondzee in het zeegat tussen Juist en Norderney. Ze voeren met twee andere jachten, vóór de wind uit Lauwersoog,  op de 3 meter dieptelijn boven Juist en kwamen in de branding van de zandbanken terecht. De schipper overboord, de vrouw schouder uit de kom, gebroken sleutelbeen, en heel veel schrik in de benen. De reddingsdienst was snel met twee boten ter plekke om assistentie te verlenen. 
Het gaat weer beter met ze, de vrouw gaat met OV terug naar Nederland, de schipper zoekt een opstapper. Ineke zag hem later in het washok, hij had drie Mieles vol met wasgoed en nog een paar zakken voor de volgende ronde....  Als je schip plat gaat dan is het natuurlijk een puinhoop in de kajuit.

Het is onze laatste dag op Norderney en dan is een afscheidsetentje op z'n plaats. Uiteraard naar Florian, weer prima eten, lekkere bruschetta en natuurlijk weer pasta allo fruta di mare.


Ap fietst vrijdagmorgen nog naar het dorp om verse broodjes en twee ons garnalen. Morgen in Juist maken we onze eigen brötchen nordseekrabben. 

De basisschool van Norderney is opvallend. Statige Duitse architectuur. De kinderen hebben al ontzag voor de school vóórdat ze naar binnen gaan !


Morgen wordt een dag met zon en minder wind. Daarna weer een paar dagen NW 4-5 in de voorspelling, er komen weer een paar kou- en regenfronten aan,  dus ons plan om binnendoor naar Termunterzijl te zeilen en in de Osterems voor anker gaat een jaartje in de coolbox. Het wordt morgen Juist !




Geen opmerkingen:

Een reactie posten