zondag 24 juli 2022

Juni-Juli 2022 - Week 5 - Zoutkamp - Lauwersoog - Ameland

 Dinsdag 19 juli - Met weinig wind en tropische temperatuur naar Ameland

  • Zoutkamp - Ameland 24 zm - totaal 204 zm
  • V. Zoutkamp 09.00 h.  A. Ameland 16.15 h.  
  • Wind: Westelijk 1-3, soms windstil
  • Weer: onbewolkt, 29 gr. C
Om negen uur voor&achter, we varen naar de brandstofsteiger voor vers drinkwater in de tank. Ineke haalt de bestelde verse broodjes. Prima service, we komen hier zeker terug.

Er staat te weinig wind om te zeilen, de Yanmar loopt weer als een naaimachine, maar er lekt een beetje diesel in de bilge.Toch maar naar Abma in Sneek voor een grondige revisie. We denken ook aan een twee-cylinder Yanmar, maar een grote revisie heeft onze voorkeur.

De Schotse Hooglanders hebben het ook warm en vinden verkoeling. In Noord Schotland is vast nooit een hittegolf.


De sluis van Lauwersoog staat al open als we aan komen varen. Op de Zoutkamperlaag veel stroom tegen, maar we kunnen zeilen en maken nog 3 kts over de grond. Het wordt warmer en warmer, maar de 30 gr. tikken we net niet aan. Continentaal Nederland zucht onder een echte hittegolf, op het water valt het mee.


Het is een rustige tocht, er staat op de twee wantijen minimaal 120 cm water, we kunnen af en toe zeilen, soms de motor even bij. We varen langs een mooie houten platbodem.



Op Ameland is het vrij druk in de jachthaven, heel veel platbodems, grote Lemsteraken en een groepje 14 meter lange vissermans-aken.



We krijgen van de aardige havenmeester een boxje aan de eilander steiger, dat is lekker !

De komende twee dagen wordt veel wind en regen verwacht. We blijven drie dagen hier, Ameland is een fijn eiland, het is een gemoedelijke jachthaven, Nes is een aardig dorpje en in de jachthaven valt rond hoog water, met harde wind, genoeg te beleven !
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten