maandag 25 juli 2022

Juni-Juli 2022 - Week 5 - Twee (toch) leuke verwaaidagen op Ameland

 Woensdag en donderdag 20, 21 juli - Ameland

Twee dagen regen en harde wind uit de verkeerde west hoek. We liggen in een mooie box, met leuk zicht op het steeds weer verhalen ( = verplaatsen) van één van grote platbodems aan de overkant van onze "eilandersteiger" Dat gaat soms met heel wat verbaal vuurwerk, maar soms ook héél rustig.

Het regent af en toe zo hard dat Ineke het tweede zonne/regenscherm heeft opgezet. 
Leve de oude De Waard tent ! Nu zitten we droog in de kuip.


Het weer nodigt niet echt uit om te gaan fietsen. Ap doet wat boodschappen op de vouwfiets en leest  "Australia The Hard Way" (met een Drascombe zeiljachtje van UK naar Australië) , Ineke is volledig verdiept in  "Het papieren paradijs" (aanrader) en wandelt rondjes in de haven en maakt natuurlijk hier en daar en overal een praatje. 
De NB29 Anam Cara, met Sanne, Thomas en hun twee peuters, ligt hier ook. Vanavond komen ze een wijntje drinken.

Aan de lange steiger liggen 4 hele grote Princess 52 en 64 motorjachten, hoog uittorenend boven een witte vloot Lemsteraken. Twee motoren van elk 825 PK, dat kost een lieve cent aan diesel !
Het is natuurlijk geen gezicht in zo'n gemoedelijke kleine jachthaven.



Aan de andere kant van de veerdam zijn vaak kitesurfers bezig. Spectaculaire sprongen met windkracht 6, je moet het maar kunnen !


Door de doorstaande W tot NW wind stuwt het water in de Waddenzee omhoog (opwaai) en daardoor vandaag een verhoging van 30 cm. De (verhoogde) bruine vloot steiger staat net niet onder water.
Let ook op de Lemsteraak van 14,90 m. ( dus geen vaarbewijs nodig in Nederland....)


In 2016 waren we hier ook tijdens een NW storm. 80 cm verhoging !  Dezelfde (oude) steiger stond toen 60 cm onder water. Hieronder een archieffoto. Ineke in gesprek met de operationeel directeur van AzG. Op het droge stuk staan passagiers te wachten voor de bruine vloot of de zeehondenboot.
De volgende dag konden we recht over de zandplaten, achter twee platbodems aan, naar Lauwersoog zeilen.





Morgen, 22 juli, zeilen we naar Terschelling, de Anam Cara vaart met ons op. Bij Terschelling zoeken we een ankerplek, want de haven ligt mudjevol, als 3e of 4e schip gestapeld aan de steiger liggen, daar hebben we geen zin in.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten