zondag 17 juli 2022

Juni-Juli 2022 - Week 5 - Lauwersmeer en Zoutkamp

 Woensdag 13 juli

We blijven vandaag een dagje relaxen in Lauwersoog en houden de weerberichten in de gaten voor het vervolg van de reis, naar Ameland. We liggen hier prima, met de kop in de harde NW wind, naast de platbodem TS 22, Twee Gebroeders.

Ik wil de havenkaarten opladen, lukt niet, lukt wel, lukt niet.... opeens staat er 12 Euro op allebei de kaarten.... we kunnen hier nog járen terugkomen om te douchen.

Aan de kopse steiger meert een grote tweemaster af, de Drum of Drake, op de vaste ligplaats van de Ecolution, het 50 ft grote ecojacht, geesteskind van Wubbo Ockels. Onlangs aangekocht door de provincie Groningen.

We maken een praatje met Ed Verbeke, de vriendelijke Belgische schipper van de "Drum of Drake". Het lijkt een historisch schip, maar is gebouwd in 1994. Hij vaart het schip, 16 meter, met zijn vrouw. Tja, dat is "a different cookie" dan een NB24 !


Veel valt er niet te beleven in de buitenhaven van Lauwersoog, maar het is een komen en gaan van jachten, vissersschepen en natuurlijk de veerpont naar Schiermonnikoog.

's Avonds gaan we visjes eten bij vishandel Sterkenburg. Lekkere scholfilet, gebakken in de boter zoals het hoort, en een prachtig uitzicht over de haven en het wad.
Op de Noord pier van de haven staan twee echt goede visrestaurants, maar we hebben geen zin om twee km te lopen rond de vissershaven.

Donderdag 14 juli

De wind blijft verkeerd staan voor Ameland. Als de wind niet draait, dan draaien wij. Volgende bestemming wordt Zoutkamp.  Ap haalt nog even wat boodschappen bij de camping winkel en rond 11 uur uur liggen we in de sluis.
Er staat een NW windje, Bft 3-4, en we zeilen met grootzeil en fok langs Oostmahorn, met het typische hoge bruggetje.


Ter hoogte van de aanloop naar de Stropersgat bedenken we dat het prima weer is om een nachtje te genieten aan de Stropersplaat. Een half uurtje later liggen we afgemeerd, er liggen nog 3 andere schepen. Mooie plek om pannenkoeken te bakken !


We hebben het weer prima naar os zin hier. Ineke doet een rondje en maakt praatjes met alle buren. 


Ap heeft contact met de Yanmar dealer Abma in Sneek en besteld op hun advies een nieuwe koelwaterpomp. Dat mag ook wel na 21 jaar trouwe dienst. De monteur, Pieter, van de jachthaven in Zoutkamp heeft zaterdag tijd om de waterpomp te plaatsen. Dan zijn we eindelijk van die lekkage van koelwater in de bilge af.

We worden uitgeloot voor de wedstrijden dit jaar van Liverpool. Pech, maar we zijn ook nog maar twee weken lid. Van een bevriende relatie krijgen we het leuke nieuws dat we twee kaarten krijgen voor Liverpool - Man City op 14 okt. Dat wordt een lang weekend naar Liverpool, Cheers !

We bakken 's avonds nog een ommeletje, de zon gaat mooi onder, de vogels fluiten. Lekker hoor.














2 opmerkingen:

  1. Hoi Ab, Bij het klassieke schepen evenement in 2018 in Nieuwpoort waren ook 2 Drum of Drakes, heel mooie schepen zijn het, ontworpen door een eigenzinnige Fransman. Ook prachtig van binnen!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi anoniem, Ja, prachtig schip, en heel aardige schipper en schipperse

      Verwijderen