zondag 31 juli 2022

Juni-Juli 2022 - Week 5 - Terschelling naar Harlingen

 Zaterdag 23 juli - We drijven met de vloedstroom naar Harlingen.

  • Terschelling - Harlingen 21 zm - totaal 244 zm
  • V. Terschelling 11.00 h. (HW + 6 h)  A. Harlingen 17.00 h.
  • Wind: NW 1-2, later NW 1
  • Weer: zonnig, 24 gr. C
We gaan anker op rond LW Terschelling. Dat gaat niet helemaal goed. De oprollijn van de kluiver en de neerhaallijn van de fok zitten bij het hieuwen rond de vloeien van het anker. Niet goed voorbereid Albert!
Ineke stuurt de boot langs het havenhoofd richting Schuitengat en ik ben een kwartiertje bezig om alles te klaren,

We zeilen met een rustig vaartje, de motor zo min mogelijk bij. Na het Schuitengat bakboord uit en we krijgen de stroom flink mee/ Er staat weinig wind en we varen de wind bijna dood. Dankzij de vloedstroom maken we nog 3 kts over de grond. Wat zou het, de zon schijnt en we hebben de tijd. 


De klassieke salonboot "Gaasterland" vaart ons voorbij. Ze heeft twee jaar bij de spoorbrug van Akkrum werkloos aan de kant gelegen vanwege Covid, nu vaart ze gelukkig weer.

Het laatste uurtje, nog vóór de Pollendam, moet de motor bij, ook de Anam Cara vaart op het ijzeren zeil.
In Harlingen schutten we binnen 15 min. door de Tjerk Hiddessluis. Dat gaat niet helemaal goed ! We liggen vóór nog niet vast en de sluiswachter zet de sluizen al vol open. We liggen even dwars in de sluis, met alleen de achtertros vast.  Na een paar minuten stopt de sluismeester met water inlaten en komen we weer langszij de sluiswand.

Bij de HWSV krijgen we een klein boxje, nr. 24. De meerpalen wijken een beetje bij het invaren, mooi, het berghout wordt netjes opgeschuurd. We liggen hier prima, vlak bij het havenkantoor en zicht op de brug naar de fraaie grachten.



De Anam Cara ligt in de Noorderhaven, daar komt later ook de NB24 Yovel bij, op weg naar Terschelling met twee pubers. Erik komt 's avonds een praatje maken en is verrast door het mooie haventje.

In de bilge ligt weer wat motorolie, netjes opgevangen in een paar Jumbo luiers.  Een kopje olie bijvullen, als het zo blijft dan maken we ons geen zorgen. We blijven twee dagen in Harlingen, er staan nog twee culinaire avonturen op het menu.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten