vrijdag 5 juli 2019

2019 - 3 t/m 7 juni - Over IJsselmeer en Markermeer - bestemming Edam

Donderdag 4 juli  - Van Stavoren naar Edam

  • Stavoren - Edam 28 zm - totaal 200 zm
  • Vertrek : 10.30 h.  Aankomst  17.45 h.
  • Wind: WNW 1-3, later Zuid 3-4, eind van de middag ruimend naar NW 3
  • Weer:  Bijna onbewolkt, zonnig, 18 gr

We doen rustig aan, er staat bijna geen wind vanmorgen en de zon schijnt uitbundig.  



Maar we hebben geluk, om tien uur trekt de wind een beetje aan, de sluis staat nog open en achter een grote tjalk en een mopperende motorbootschipper varen we de oude sluis in en zijn snel op het IJsselmeer. Er staat een zwak windje, genoeg om met een vaartje van 3, 4 kts richting Enkhuizen te zeilen. Erg rustig op het IJsselmeer, voornamelijk charter tjalken met Duitse scholieren.


We doen drie uur over een oversteekje van 10 zm, het gaat niet erg hard en vlak bij Enkhuizen moet de motor een half uurtje bij.

In de sluis van Enkhuizen is de wind plotseling en onverwacht opgestoken en gekrompen naar Zuid. Raar en niet zo fijn. We maken een lange slag richting Almere en hebben via  Whatsapp contact met een oud-collega van Ap die met een 'bijna klassieke' Koopmans van Hoorn onderweg is naar Edam voor een rendez vous. Ap en Henk Veerdig kennen elkaar van WarChild en later van de wereld van de internationale noodhulp. En natuurlijk van het zeilen in z'n Marieholm naar o.a. Lowestoft en Whitby en grote makreelvangsten in het zeegat van Vlieland. 

Als we bijna ter hoogte van Marken zijn ruimt de wind vrij snel naar NW en is Edam mooi bezeild. Henk zeilt een stuk met ons op in z'n fraaie 'Kaptah'


De aanloop van Edam is tegen de avondzon in altijd moeilijk te zien, we komen er graag want de WSV Windvang heeft altijd een ligplaats, mooi sanitair en (bijna) gratis leenfietsen om naar Edam te fietsen voor bitterballen, boodschappen en  brood bij de warme bakker.

In de jachthaven ligt ook de NB24 Vrijbuiter van Andre Koch, praatje maken natuurlijk, ook altijd nog zeer tevreden met z'n NorthBeach en hun tochten naar o.a. Engeland en Denemarken.

Met Henk 's avonds een afmeerborrel en nasi klaargemaakt en lekker gekletst over werk, oceaan oversteken als opstapper en de alarmerend teruglopende visstand in oceaan en Noordzee.
Morgen blijven we een dagje in Edam, we krijgen bezoek van onze nicht en neef uit Jisp en zaterdagmorgen komen Dick en Jet even om de koffie. 





Geen opmerkingen:

Een reactie posten