zondag 7 juli 2019

2019 - 3 t/m 7 juli - Over IJsselmeer en Markermeer - Van Edam naar Enkhuizen

Zaterdag 6 juli  - Van Edam naar Enkhuizen


  •  Edam - Enkhuizen 16 zm - totaal 216 zm
  • Vertrek : 16.45 h.  Aankomst  20.00 h.
  • Wind: NW tot NNW 3-4 met windstoten 5-6
  • Weer:  Bewolkt, af en toe klein buitje met motregen, 16 gr. C.


Om 10 uur komen Dick en Jet langs uit Amsterdam. Dick en Jet hebben een van de eerste NB 24's, de Madame Rosa, bouwnummer 3, nog gebouwd in Frankrijk.
Ap dus vroeg op de leenfiets naar bakker Gorter om verse broodjes en aardbeiensloffen voor bij de koffie. 

De oude zeesluis blijft voor mij een fenomeen. Dit (relatief lage) sluisje en dijk beschermden dus het hele achterland tegen stormvloed voordat de Afsluitdijk werd aangelegd. Een zelfde soort sluisjes vind je trouwens in Hindeloopen, Workum, Stavoren, Makkum, etc. En al die sluisjes, sommigen meer dan 150 jaar oud, werken nog prima !



Edam ligt er nog stil bij, de toeristenbussen met Chinezen moeten nog komen en het is op zaterdag ook geen kaasmarkt geloof ik.
Op de markt is een aardig standbeeldje van twee kaasdragers, kennelijk om de dagjesmensen te behagen.



Ik fiets nog een rondje door het dorp, heerlijk rustig, en langs het kanaaltje/riviertje terug naar de jachthaven.

Dick en Jet hebben gisteren en vandaag sociale verplichtingen en komen niet per schip, maar per auto, maar de gezelligheid is er niet minder om. Dick geeft nog een paar goede tips:  een eenvoudige neerhaler voor de stagfok (dan kun je de fok vanuit de kuip strijken, handig en veilig als je solo zeilt) en een huikje (bij Compass) voor de fok. Ziet er netjes uit en je kunt de fok gewoon de hele zomer laten zitten.

We willen rond 14.00 h. vertrekken naar Enkhuizen, maar vanaf drie uur trekt er een actieve buienlijn over het Markermeer. Daar hebben we geen zin in, maar wel zin in een korte siësta. 




Om half vijf wordt het weer droog en kunnen we uitvaren en laten we de kleine pieren van Edam achter ons.


De wind zit in de NW hoek, de sluis van Enkhuizen is mooi bezeild en met grootzeil en fok lopen we 4-5 kts. Het is best fris met die noordwesten wind en er zijn weer weinig schepen op het water. Na anderhalf uur lijkt de wind af te nemen, dus de kluiver er bij. Als t'ie goed en wel staat komen er een aantal forse windvlagen en gaat de Schone Waardin wel heel erg schuin. Groen water in het gangboord, dat vind Ineke absoluut niet leuk, dus snel afvallen en de kluiver weer inrollen.....

Om 19.00 h. zijn we bij de jachtensluis, we worden als enige jacht geschut, vlotjes, want het verval is maar 25 cm. Het is me nog steeds een raadsel waarom die Houtribdijk er nog steeds ligt. Ooit gemaakt om het Markermeer leeg te pompen en er Markerwaard van te maken. Weg met die dijk en weer gewoon een open IJsselmeer. (maar misschien mis ik iets in de rechtvaardiging van het koesteren van die Houtribdijk (tja een leuke autoverbinding tussen Enkhuizen en Lelystad..)
Maar goed, RWS is de echte koning van Nederland, daar leggen we ons maar mokkend bij neer.

Na de sluis nog een klein stukje op de motor naar de Compagnie haven. We varen gelijk op met de "Drie Haringen" het skûtsje (jawel, in Noord-Holland) van Enkhuizen.


In de jachthaven varen we direct naar de meldsteiger vlak bij het havenkantoor. Dat is al dicht dus we kunnen hier vannacht mooi blijven liggen. Lekker soepje gemaakt, harde broodjes uit Edam en speciaal volkorenbrood van Jet. Het smaakt allemaal voortreffelijk.

Nog even Tour de France kijken op (internet) TV:  voor het eerst sinds Eric Breukink, 30 jaar geleden, weer een Nederlander,  Mike Teunissen (wie kent hem niet !), in de gele trui.
We gaan tevreden slapen met dit goede nieuws. Hopen dat morgen de wind een beetje krimpt, dan is Stavoren mooi bezeild. 




Geen opmerkingen:

Een reactie posten