dinsdag 30 juli 2019

2019 Zomervakantie - Dag 8- Extra dag op Texel

Maandag 29 juli -  Toch maar niet naar Harlingen en Kimstergat

De voorspelling voor dinsdag is dat de wind zal draaien naar oost. Dat betekent meestal verlaging van het waterpeil in de Waddenzee. Normaal hebben we morgen 15 cm kielspeling in het Kuumstergat maar het kan dus ook 5 cm worden en dat is ons te link. Ook wind uit het oosten is ongunstig om van Harlingen oostwaarts te gaan. We veranderen de plannen en vertrekken nu morgen om kwart voor zes naar Terschelling via Scheurrak en Inschot.
We maken er een dagje jachthaven en vissershaven van. Het is lekker weer, graad of 25 en er staat een zacht briesje.

De Texelse viskottervloot is vanmorgen om 00.01 uitgevaren. Alleen de TX 14, Grietje ligt er nog


Twee jaar geleden waren de meeste kotters op Texel uitgerust om met elektrisch puls-tuig te vissen. Maar de Franse actiegroep Bloom heeft agressief campagne gevoerd en nogal wat onzin verkondigd en dankzij een ferme Franse lobby heeft het Europees parlement de puls-visserij verboden. Een en ander is ook niet zo handig gespeeld door een paar achtereenvolgende Nederlandse ministers van landbouw&visserij (vooral Sharon Dijksma heeft vreemde capriolen uitgehaald ), en ook de vissers zelf hebben het onhandig gespeeld ("draai het voltage nog maar wat op Jan"), maar jammer is het natuurlijk wel.

De kotters vissen nu weer met zware boomkorren met kettingen. Het kost veel meer diesel en maakt de bodem verder kapot en leeg.


 Oudeschild heeft een mooi, vrij groot droogdok, de TX 33 staat er in voor een knip- en scheerbeurt.


 Aan de "Grietje" zijn drie Filipijnse matrozen bezig om de zware blokken van de boomkor te repareren. Filipinos zijn vaak goede zeelui en monsteren steeds vaker aan op Nederlandse vissersschepen. We maken een praatje met ze, maar ze spreken Tagalog en een beetje gebrekkig  Engels.


De netten van de TX 14 liggen kunstzinnig op een hoop te wachten tot ze weer aan boord mogen.


Nog een paar boodschappen bij de Spar en gebakken rode poon (heerlijk visje) bij het vispaleis. Het is druk aan de gemeentehaven met toeristen die een zeehondentocht of garnalentocht gaan maken. Iedereen naar huis met een maaltje vers gekookte garnalen, lekker hoor !

's Avonds maken we een avondwandeling langs de werkzaamheden aan de buiten en - binnendijk. Het ziet er indrukwekkend uit, de aannemerscombinatie Texel plaats overal informatieve borden met opwekkende teksten.

De jachthaven ligt behoorlijk vol, vooral achterin, bij de (super) grote (motor) jachten  wordt nog gestapeld, wij zijn blij met ons eigen boxje.

's Avonds Penne a l'Arabbiata met sla. En op tijd naar bed (dus voor twaalf uur......) want morgen om kwart over vijf gaat de wekker.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten