dinsdag 23 juli 2019

2019 Zomervakantie - Dag 2 - Naar Grou voor een zonnepaneel en verder naar Warga bij Leeuwarden

Dinsdag 23 juli -  van Peanster Ee via Grou naar Warga (bij Leeuwarden)

  • Peanster Ee - Akkrum - Warga  10 zm - totaal 14 zm
  • Vertrek : 08.15 h.  Aankomst  Warber 09.10 h. Warga 17.45 h.
  • Wind: ZW 1-2
  • Weer:  Zonnig, warm en klam, 22 - 28 gr. C.

Om half acht gaat de wekker, het is nog redelijk koel al schijnt de zon uitbundig op een blak en uitgestorven meer. Hondekooi leegmaken (daar staat de Waeco koelbox - vakkundig gerepareerd door Autotemp Claassen in Amsterdam) - en de twee tassen met kleren en allerlei scheepsspul van Ap. Alle tassen en jassen maar in de voorpiek gelegd, dan kan de monteur overal goed bij. 
Een mooi, rustig tochtje naar Grou. Het valt me op dat veel mooie Marrekrite aanlegplekken worden gekannibaliseerd door grote, zeer ruim liggende, varende woonschepen en grote motorjachten. 
Ik betwijfel of ze daadwerkelijk max. drie dagen blijven liggen.


Om negen uur lig ik voor Biensma's Brege aan de noordkant van Grou, dat is een zelfbedieningsbrug. Even op de knop drukken en de brug draait bijna direct open. Bij Warber Jachtservice staat monteur Eppie me al op te wachten. Bij een kop koffie de details doornemen en de klus kan beginnen. In overleg met Warber gekozen voor een Sunbeam Tough 80 W paneel van 77 x 54 cm met een Victron MPPT laadregelaar en een simpele Victron accu monitor. Het meeste werk is de doorvoer van de kabel van het zonnepaneel door de ruimte tussen boven- en onderschaal van het dek. Maar met een trekveer is het toch gelukt. Om 15.00 h. is het werk netjes afgeleverd. Fijn bedrijf !



En het werkt perfect, het paneeltje levert zo'n 6-8 Watt om drie uur 's middags. en misschien wel meer als de zon hoger staat. De huidige, 4 en 6 jaar oude accu's zijn aan vervanging toe, ik heb de boordaccu een paar keer per ongeluk te diep ontladen. Nu twee nieuwe Vetus accu's van resp. 70 Ah en 105 Ah. Samen in de aanbieding voor  Euro 180,- 

We zijn blij met deze aanschaf en monteur Eppie is trots op z'n werk. We spreken af om volgende week op het Roggefestival op Ameland een biertje te drinken.


Ineke komt met de trein van drie uur en loopt niet naar Warber maar van het station het hele dorp door naar de jachthaven aan het Pikmeer. Dat is niet handig als het bijna 30 gr. is !. Maar Eppie biedt aan op haar even op te halen met de Warber Berlingo en brengt ook nog een doos ijsjes mee. Mooie service.

We zijn mooi op tijd om voor de spitssluiting van 16.15-17.15 door Biensma's brug te varen. Er staat bijna geen wind en het is redelijk warm. Door vaarten en een riviertje gaat het noordwaarts. Even voorbij de Palma brug van Wergea ("Doarp fan Afke's tiental") vinden we een mooie aanlegplek. Er liggen een stuk of 15 motorboten maar we vinden een rustig plekje helemaal achterin. Later blijkt dat dit niet van de Marrekrite is maar van een aardige boer. Hij rekent wel Euro 5,- per overnachting, inclusief gebruik van leenfietsen.
Het is een schitterende plek, lekker in de wind en in de verte de beroemde skyline van Leeuwarden.

Voor het eerst in 19 jaar hebben we twee camping stoeltjes en een tafeltje bij ons. Dat geeft toch wel een beetje 65+ camping associaties, maar het zit lekker en de Portugese wijn smaakt er prima bij. En op zo'n dijkje staat net wat meer wind.


's Avonds maken we een klassiek scheepsgerecht klaar: Hollandse rijsttafel.

Het was weer een mooie dag, voldaan kijken we naar de zonsondergang en gaan op tijd naar bed. Morgenmiddag naar Harlingen !


Geen opmerkingen:

Een reactie posten