zondag 28 juli 2019

2019 Zomervakantie - Dag 6 - Lekker eten bij Paal 12 en harken op huurfietsen

Zaterdag 27 juli -  Dagje Texel

Om half negen is het al knap warm. Ap haalt twee huurfietsen aan de jachthaven en natuurlijk verse broodjes en een croissant voor Ien.
Verrassing ! Ineke heeft de oude koffiethermosfles, filterhouder en filterzakjes en koffie meegenomen. We kunnen weer gewoon lekkere DE koffie zetten. Smaakt extra lekker met een stuk Oudeschildse koek.

's Morgens luieren en lezen en boodschappen doen bij de Spar. Ap koopt een USB verlengsnoer zodat Ineke in de voorpiek ook de fan kan gebruiken. Het ventilatortje trekt de WakaWaka in twee uur leeg...

Rond vier uur gaan we fietsen. Bernal heeft de Tour gewonnen, Kruiswijk wordt derde, maar heeft gisteren en vandaag een beetje laf gereden. Nou ja, een berg op fietsen van 2600 m. is ook niet niks.

Fietsen via Den Hoorn naar Paal 12. We hebben een zacht oostenwindje in de rug en gokken er op dat er vanavond een zeewindje staat. Het is mooi fietsen op Texel, langs De Schans en langs weides vol schapen, de meesten al geschoren.
In Den Hoorn is een aardig en druk terras, twee (matige) koffie Euro 5,40 . Tja.

Den Hoorn heeft een prachtig, karakteristiek, zeemanskerkje. Lang geleden lag Den Hoorn aan zee, maar door verzanding en inpoldering ligt het nu 4 km landinwaarts.


We nemen de verkeerde afslag naar Paal 12 en fietsen 10 km om. Beetje dom met die hitte.

Bij Paal 12 staat het gelijknamige paviljoen, het heet nu PL12 en de menukaart is ver-yupt. Maar de Bowl Rendang en Bowl Thai smaken voortreffelijk, we drinken er een literkan ijskoude limonade bij.
De koffie smaakt naar oude filterkoffie. De hoofdserveerster zegt dat "het brandingsproces van de koffiebonen niet de door ons gewenste smaak oplevert". Prachtige smoes

Dit strandpaviljoen was een vaste pleisterplaats van Jan Wolkers. Toen wij hier vijf jaar geleden waren (we fietsten de Jan Wolkers route) stonden er nog een paar oude clubfauteuils, waar Jan Wolkers moet hebben gezeten. Z'n vrouw Karina ging zomer en winter in haar blootje zwemmen terwijl Jan een pilsje dronk.
Deze scene komt, geloof ik, ook voor in de film "Zomerhitte" waarbij Sophie Hilbrand de rol van Karina speelt en haar fysieke en andere kwaliteiten toont. (de niet-te-vermijden Waldemar Toornstra speelt een ongeloofwaardige Jan Wolkers).





Om negen uur fietsen we terug, de westelijke zeewind blijft uit. Er staat een straffe oostenwind !
Her landschap is schitterend in de avondzon en ik kan het niet laten om nog een foto te maken van ons favoriete kerkje.



DE zon gaat schitterend onder, maar het komt niet mooi op de foto. Om half elf zijn we bij de jachthaven na anderhalf ploeteren op een fiets met te zachte banden.
In de kuip een kaarsje en een verdiende witte wijn. Tien minuten later valt de wind helemaal weg..... Maar het is heerlijk buiten en om ons heen genieten veel bemanningen van de mooie zomeravond.

Morgen fietsen naar de Cocksdorp en zwemmen bij Paal 28.






Geen opmerkingen:

Een reactie posten