zaterdag 27 juli 2019

2019 Zomervakantie - Dag 4 - Friese dag in Franeker

Woensdag 25 juli -  Planetarium en kaatsen !
  • Wind: O 1-2
  • Zonnig, heet, 35 gr. C 

Nauwelijks wind vandaag en ook nog uit het oosten, dus naar Texel valt er eigenlijk niet te zeilen. En 25 zm op de motor met die hitte.... We bekijken de weersverwachtingen en besluiten morgenvroeg te vertrekken.

Franeker is een leuke stad, we krijgen twee leenfietsen mee en beginnen bij het Planetarium van Eise Eisinga. Een leuke mevrouw geeft in de planetarium kamer een boeiende uitleg. Het is fascinerend hoe die Eise, van beroep wolkammer, dit bedacht en gemaakt heeft.



Sterrenbeeld, datum en tijd, maanstanden, alles aangedreven door 1 groot slingeruurwerk


De  grote tandraderen. Eise liet ruim 7000 spijkers smeden om dit te laten werken
Een mooi staaltje vakmanschap van een heel slim self-made wis- en sterrenkundige. We zijn geinspireerd en kopen het boek "Reuzen van de Lage Landen" van Robbert Dijkgraaf.

Om twee uur 's middags is het 35 gr. in Franeker, we bewaren de overige bezienswaardigheden voor een andere keer en gaan bij de Hema (airconditioning...) een broodje eten. En we kopen twee kleine ventilatoren met een USB aansluiting. Werken perfect !



Bij de Poiesz nog wat boodschappen en terug naar de boot voor een siesta. De twee ventilatoren geven enige verkoeling. Ineke sluit hem in de voorpiek aan op de WakaWaka.
De havenmeester komt om 6 uur langs en geeft als tip om naar het kaatsen te gaan. De 1e divisie wedstrijden beginnen vandaag in het PC stadion.

Maar eerst een pizza eten bij Toscanini. Lekker in de achtertuin tussen twee groepen 'gezellig kletsende' Friezinnen. De pizza's zijn redelijk, de rosé is lekker, en twee flessen ijskoude San Pellegrino zijn in een uurtje opgedronken.

Naar het kaatsen ! Een van de drie nationale Friese sporten. Het is een gemoedelijke sfeer in het stadion, bij de geïmproviseerde bar worden gewoon flesjes Amstel verkocht.



De spelregels zijn niet helemaal duidelijk, er wordt gespeeld met twee ploegen van 3 spelers die een leren balletje heen en weer proberen te slaan met de hand met vaak een leren handschoen.  Bij een geslaagde "boppeslach" wordt hard geapplaudisseerd, dat is het spectaculairst.
In Bolivia en Spanje spelen ze trouwens iets dergelijks, daar heet het 'Pelota'. En het wordt ook gespeeld in de USA door Friese immigranten.



De belangrijkste taak, naast de scheidsrechter en de leden van de P.C. (in keurig wit overhemd met blauwe das) heeft de mevrouw die de stand bijhoudt door het ophangen en weghalen van bordjes en balletjes. En ondertussen onverstoorbaar een koud biertje wegwerkt.



 De finale wordt gewonnen door de ploeg in de goudkleurige shirts gesponsord door ingenieursbedrijf Oranjewoud.
Ondanks dat we niet veel begrijpen van de spelregels (waarom wordt er af en toe een wit kistje op het veld gelegd....?) hebben we veel plezier van dit typisch Franeker avondje.

Het is een warme plaknacht, we gaan op tijd slapen, want morgen om kwart over vijf opstaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten