donderdag 25 juli 2019

2019 Zomervakantie - Dag 3 - Wearga - Franeker met 35 gr. C. !

Dinsdag 24 juli -  De logica van brugtijden
  • Warga - Franeker 19 zm - totaal 33 zm
  • Vertrek : 15.30 h.  Aankomst  21.00 h. .
  • Wind: Z 2 later ruimend naar W 3
  • Weer:  Zonnig, heet, 35 gr.C. afkoelend naar 30 gr.C
We liggen hier prima aan de Weargaster Feart, het weerbericht heeft het over warmterecords, maar hier staat een verkoelend windje.
We gaan op de leenfietsen van de boer naar Wearga, 5 min. fietsen. Warga is een mooi dorp en is het decor van het beroemde boek van Nynke van Hichtum, 'Afkes's tiental". Nynke (pseudoniem vaSjoukje Troelstra-Bokma de Boer) was de echtgenote van Jelle Troelstra, maar dit was geen gelukkig huwelijk, Sjoukje moest achter het aanrecht blijven en Jelle hield nogal van escapades met de huishoudsters. Na 22 jaar volgde een scheiding.


We zoeken naar een terrasje voor koffie, helaas, alleen de snackbar is open en ziet er niet uitnodigend uit. Bij de warme bakker brood, dumkes en vruchtensloffen gekocht en we kregen twee bekertjes koffie mee, wat een aardige bakkersvrouw !!


Op het bankje voor de kerk deze versnaperingen opgegeten en genoten van de rust van dit (eigenlijk uitgestorven...) dorp.


De dorpswandeling bewaren we vanwege de hitte voor een andere keer.


Terug op het schip ("een boot hangt in davids" bromt de 1e stuurman van de Deltadrecht) heerlijk gezwommen in de vaart. Hier geen last van fonteinkruid, de veenbodem zorgt dat het water altijd een beetje bruinig is en fonteinkruid heeft helder water nog. En maakt het nog helderder, een self fullfilling prophecy dus.

Om half vier richting Leeuwarden, er staat bijna geen wind, alles op de motor dus. Maar we hebben geen haast.....Om kwart voor vijf zijn we bij de Harinxma brug. Pech..... de lichten staan op dubbel rood, wat is dat nou weer ? 


De Friesland Watersport App geeft uitkomst: op weekdagen van 16.00 - 18.00 h. wordt de brug niet bediend. Lijkt me logisch in alle weken van het jaar, behalve in de zomervakantie. Want veel verkeer gaat er nu niet over de brug en dit zijn juist de weken met veel plezierjachten. Maar goed, stipt om 18.00 h draait de brug en varen we naar de H.M.R.K brug. Er komen twee intercity's langs en de brug gaat open. 

Maar dan, wat een ellende, de HRM brug is dicht en aan de andere kant liggen een paar jachten te wachten. Het is de brug voor het boemeltje naar Stavoren. Er gaat een treintje overheen, 5 min. later weer een treintje de andere kant op, 15 min. niks, weer een treintje, 10 min. niks en ja hoor, weer een treintje. 
Pas na 50 min. geeft de brugwachter (na een druk op de verscholen meldknop) een opening. We snappen werkelijk niet wat de rationale is achter dit schema van brugopeningen. In 15 min. kun je toch makkelijk 6 jachten door laten ?

Om 19.00 h. beginnen we aan de 8 zm naar Franeker. De wind is inmiddels geruimd naar west en geeft heerlijk verkoeling maar is niet gunstig om te zeilen. En we moeten uiterlijk tien voor negen in Franeker zijn voor de laatste opening van de (foeilelijke) nieuwe stationsbrug. 

Bij Deinum wordt een nieuwe brug gebouwd. Het dorp heeft een mooi kerkje met een ui-vormige spits. Doet denken aan de kerkjes in Beieren.


We zijn om 20.45 h. in Franeker, de brug draait vlotjes en 10 min. later varen we de jachthaven FWS in. Mooi haventje, aardige havenmeester, mooie box, liggeld 7 Euro + 2 Euro toeristenbelasting, WiFi, water en stroom gratis, klein en schoon sanitair. Een haventje om terug te komen en maar een klein uurtje varen naar de Tjerk Hiddes sluis in Harlingen.

We stappen snel op de leenfietsen om nog ergens wat te eten. Alleen snackbar Pepe's is open, een frietje met kroket en een koude Heineken en "genieten" van de plaatselijke patser jeugd met BMW's en Harley's.

Wat we morgen doen weten we nog niet, er wordt weinig wind voorspeld en op de motor van Harlingen naar Oudeschild is niet aanlokkelijk. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten