maandag 8 juli 2019

2019 - 3 t/m 7 juli - Over IJsselmeer en Markermeer - Van Enkhuizen naar Holle Greft (Sneekermeer)

Zondag 7 juli  - Koffie. kibbeling, maar niet naar Akkrum !

  • Enkhuizen - Sneekermeer 34 zm - totaal 250 zm
  • Vertrek : 12.00 h.  Aankomst  19.45 h.
  • Wind: NNW 3-4 met windstoten 5, later NW 3-4
  • Weer:  Bewolkt, af en toe klein buitje, eind van de middag zonnig, 15 gr.

De windverwachting voor deze zondag is NNW 4, 's middags krimpend naar NW. We besluiten om rustig aan te doen, Ap gaat maar eens betalen bij de (volkomen ongeïnteresseerde, werkstudent ?) havenmeester van dienst. Het mooie bedrag van Euro 18,- rolt uit de computer. Daarmee is de Compagniehaven, na Scheveningen en IJmuiden, de duurste jachthaven van Nederland denk ik. Sanitair en douches zijn fantastisch, dat dan weer wel. We gaan nog even naar Joosten Watersport, Ineke kijkt naar bootschoenen maar vindt niks naar haar zin en budget. We kopen wel een set klittenband zeilbandjes, grijs en rood, blauw, geel, de Colombiaanse vlag, een vrolijk gezicht.

Bij de Mastenbar genieten we van het mooie uitzicht en van wat er allemaal uit de sluis komt. En van goede koffie met voor Ineke wat lekkers. We raken in gesprek met een vitale 81-jarige visser uit Enkhuizen. Mooie verhalen over fuiken, sleepnetten, glasaal en overdreven regelgeving. We blijven gezellig kletsen, we hebben immers tijd zat....

Om twaalf uur gooien we los, op de motor noordwaarts in de luwte richting Geldersche Hoek en van daar in 1 slag aan de wind naar Stavoren. Pech, de wind is niet naar NW gedraaid maar is nu bijna Noord. We maken een lange slag, tegen de vervelende IJsselmeer golven is. Dat schiet niet op, dus halverwege de motor zachtjes bij en motorzeilend naar Stavoren. Buiswater, koude wind, een echte hotseknotsbegoniatocht. Vier uur later liggen we koud en een beetje chagrijnig in de sluis van Stavoren, geen leuke oversteek.



In de binnenhaven willen we GTL diesel tanken bij v.d. Pol. Helaas, hij mag geen zelfbedieningspomp meer exploiteren en op zondag is t'ie gesloten.



We liggen hier lekker uit de wind en in de zon. Ineke heeft zin in frites met kibbeling (als je de sluis uitvaart komt de geur je al tegemoet, dan heeft Ap al geen zin meer...) en we zijn wel toe aan een "verwenmomentje".



Ap peilt nog even de dieselvoorraad, nog 30 liter in de tank, we kunnen nog een poos vooruit.
Om kwart voor vijf vertrekken we, radio aan om naar de finale vrouwenvoetbal te luisteren. Na de brug van Warns de zeilen omhoog, prima vaartje, 4-5 kts. 
Een open rondvaartboot, type mest- en koeien boot, vaart met ons op, je komt ook van alles tegen op die Friese Meren.




Eenmaal op de Fluessen checkt Ap op de Friesland Watersport App de brugtijden van Heerenzijl. Tot 20.00 h. op zondag. Maar de brug bij Terherne draait toch tot 22.00 h. ? Nee dus, zondag ook tot 20.00 h. Tegen beter weten in gaat de motor aan op bijna vol vermogen en met 6 kts motorzeilen we richting Heeg. Daar blijkt dat we de brug niet halen, motor weer uit, radio aan, USA-Ned. 2-0. 

We hebben de hele Jeltesloot voor ons alleen en achter ons bouwt zich een mooie wolkenlucht op. Genieten.




De brug van Uitwellingerga in het PM kanaal draait ook maar tot 20.00 h. Dat halen we gelukkig makkelijk. We besluiten om in het slootje bij de Holle Greft te overnachten. Het ligt er vrij vol met motorboten met stoeltjes, tafels, barbecues en party tenten.....Maar het feest is voorbij en het is opvallend rustig.

Tegen negen uur hebben we schoon schip gemaakt, fok opgeruimd, kluiver netjes in de hoes, tijd om heel erg te genieten van een Chardonnay en het mooie avondlicht. Ik zou hier dagen kunnen liggen (en voor dat doel, o.a. een koud wit wijntje, hebben we bij Warber Jachtservice een offerte gevraagd voor een 80 W zonnepaneel achter de mast. En natuurlijk met een (met dank aan de blog van Joost en Gonnie) super efficiënte MPPT regelaar.







Ineke stuurt een paar Whatsappjes naar haar school, pech maar morgen rond 10.00 h.is ze in Zoetermeer.  Morgen draait de brug bij Terherne om 06.00 h., als het een beetje meezit kunnen we om 08.00 h, na de files, vertrekken uit Akkrum.

Achteraf hadden we natuurlijk om 8 uur uit Enkhuizen moeten vertrekken (had ook nog 18 Euro havengeld bespaard, o nee zo mag ik niet denken...) en ook geen kibbeling moeten eten in Stavoren. Maar we genieten nu volop van de avondstilte en kijken terug op 5 mooie, gezellige zeildagen met mooi zeilen en mooie gesprekken met Henk, Hetty & Ge en Dick & Jet. 

Water brengt mensen dichter bij elkaar !

Geen opmerkingen:

Een reactie posten