zaterdag 4 augustus 2018

2018 Zomervakantie dag 38 - Gravelines naar Nieuwpoort

Donderdag 2 aug. -  Leuk fietsen in Gravelines en een beetje saaie tocht naar Nieuwpoort

  • Gravelines - Nieuwpoort 27 zm - totaal 442 zm 
  • Vertrek : 15.30 h. (HW -2)  Aankomst 21.50 h. 
  • Wind: NNO 2-3, later ONO 1-2
  • Weer: Zonnig en warm, 26 gr. C.
Drie uur voor HW (17.30 h.) gaat het sluisje open, alle tijd om bij de havenmeester twee fietsen te huren en naar het strand en Fort Vauban te fietsen. Gravelines heeft een rijke, lange historie als de Vlaams-Franse stad Grevelingen, zie ook:


Het brede havenkanaal ligt om 11 uur al bijna droog, je kunt je haast niet voorstellen dat hier over 5 uur 2 tot 4 meter water staat.


Het oude reddingsbootstation ligt er verloren bij en het pontje vaart nog niet.



We fietsen over de bijna 2 km. lange Oostpier naar het kleine rode vuurtorentje. Op het oneindig bede strand zijn wat Franse badgasten met kinderen. Erg relaxed allemaal. Het is inmiddels 12.00 h. en het kanaal begint langzaam vol te lopen. Er liggen een paar zeehonden te zonnen op de  binnendijkse zandbankjes.


We hebben zin in koffie, de strandtenten zijn nog niet open, we vinden een plekje in een visserskroeg aan het kanaal, wel zo gezellig. Een paar Franse mannen zitten al aan een wijntje of Pastis.


Het cafe is genoemd naar de vissersboot van de eigenaar, de 'Pere Tranquille' 



De kroeg ernaast heet 'Retour d'Islande'. Tot begin vorige eeuw voer jaarlijks een grote vloot Franse vissers naar IJsland om op kabeljauw te vissen. In het huidige centrum van Reykjavik staat nog een authentiek Frans hospitaaltje, compleet met Franse tegeltjes. 

In de jachthaven ligt een gerestaureerde IJslandvaarder, ik vind het moedig hoor.



Na de koffie nog even door Port Philippe, op zoek naar een boulangerie. Nou nee, dus, van 12 tot 15 uur zijn de winkels dicht. In het stadje Fort Vauban wist Ap nog een bakkertje dat is wel open en we fietsen terug met twee baguettes. Nog even langs de Lidl aan de haven en alle tijd om de boot zeeklaar te maken en voor onze gemoedsrust nalopen of alle lijnen vast zitten
Om 15.30 varen we door de sluis, we hadden makkelijk een uurtje eerder gekund, in het kanaal staat nu nergens minder dan 2 m. water.


De havenmond opent zich als een doos van Pandora ! Ja, zeilen naar Gravelines blijft een aparte ervaring.


Buiten de havenhoofden staat weinig wind, NNO 1-2, we hebben 3 kts stroom mee en het zeilen gaat lekker. Ineke wil van de zeeziektepillen af en dat bevalt haar deze tocht goed.
Om 17.00 h. varen we langs het foeilijke industriegebied van Duinkerken na een uurtje eerder de al even lelijke kerncentrales van Gravelines te hebben gepasseerd.



De wind zit nu in de OZO hoek, precies de richting waar we heen willen. Te weinig wind om te kruisen, dat wordt de motor zachtjes bij. Je verwacht in deze hoek overwegend wind uit de ZW hoek, maar deze zomer is alles anders !

Om 20.50 h. varen we tussen de staketsels van Nieuwpoort, door het 2 km lange kanaal, met flink wat tegenstroom, want de sluizen van de rivier de IJzer staan open.. We vinden vrij gemakkelijk een mooie plek aan de meldsteiger van de KYCN, bij het kantoortje van de havenmeester. 

Het is half tien, we liggen ! We maken Penne Amatriciana, nemen een Pinot Grigio van de Lidl en gaan moe maar voldaan te kooi.














Geen opmerkingen:

Een reactie posten