woensdag 15 augustus 2018

2018 Zomervakantie dag 46 en 47 - Stalland en Zuidland

Vrijdag 10 augustus - Verwaaid in St.Annaland (Stalland)

Het had 's nachts behoorlijk geregend en gewaaid en ook het weerbericht voor vandaag ziet er niet best uit. Veel wind uit het NW, veel buien en vrij koud. We blijven een dag in St. Annaland.

We slaan de kluiver aan, met UV strook, en het rolt prima op.



Ap gaat nog even naar de Jumbo om krantje en croissantje, we luieren de morgen verder door en we gaan 's middags naar het streekmuseum "de Meestoof" 

In dit kleine museum, gevestigd in het voormalige gemeentehuis van Sint Annaland, worden de meekrap (van de wortels werd rode kleurstof gemaakt) , Thoolse sieraden en klederdracht extra in het zonnetje gezet.  Bijzonder is de Noorse woning (geschonken aan Nederland bij de wederopbouw na de watersnoodramp van 1953) welke op de achterkant van het terrein staat

Leuk museum, helemaal door vrijwilligsters gedraaid. Mooiste voor Ineke is natuurlijk het klaslokaal uit de jaren vijftig.



Maar ook de Noorse "nood"woning, ingericht zoals begin jaren vijftig, is een feest van herkenning. Of we zo de huiskamers van onze ouders binnenstappen toen we een jaar of 8 waren.




Aan het eind van de middag nog een gezellige borrel met onze buren van de Albin Vega 'Confesso', altijd leuk om ervaringen van bemanningen van kleine zeilboten uit te wisselen.



Zaterdag 11 augustus - prima zeilen over Keeten, Volkerrak en Haringvliet.

  • Sint Annaland - Zuidland 27 zm - totaal 547 zm 
  • Vertrek : 09.00 h. Aankomst  17.20 h.
  • Wind: NW 3-4, later krimpend naar WNW
  • Weer: Half bewolkt, heel af en toe het zonnetje, 21 gr. C.
We vertrekken bij kentering en pikken op de Keeten de vloedstroom op. Heerlijk zeilen, halve tot ruime wind. Bij de Krammersluizen is het druk met jachten die naar het zuiden schutten, maar wij kunnen eigenlijk zo de sluis in varen. Die sluis gaat wel tergend langzaam, heeft iets te maken met geen instroom van zoet water in de Keeten vanwege de mossel- en oesterbanken. hoe het precies werkt...?
Op het Volkerrak is het mooi zeilen, de wind kakt een beetje in, maar met 4 kts komen we ook bij het Haringvliet. Mooie wolkenpartijen boven de oude kleine windmolens op de dijk van Overflakkee.


Door de NW wind is het koud op het water, maar dit zeilt toch heel wat lekkerder dan in zo'n hittegolf met wind van boven.


Schutten in de grote Volkeraksluis gaat erg snel en binnen een half uur laten we de Haringvlietbrug achter ons, met de industrie van Moerdijk in het oosten.


Onder Tien Gemeten valt de wind bijna weg en krimpt naar WNW. de motor moet twee uurtjes aan tot dat we op het Spui, met flink stroom tegen, nog een half uurtje kunnen zeilen.
de jachthaven van Zuidland, in een bocht van het Spui, ligt er idyllisch bij, we krijgen van de aardige havenmeester een vakantieplek waar we tot vrijdag mogen blijven liggen. Morgen gaan we een paar dagen naar Leidschendam om dochter Sandra, haar vriend en de hond en de kat welkom te heten.


Vrijdag weer verder, via Oude Maas, Botlek en Nieuwe Waterweg, naar Scheveningen, IJmuiden en tot slot een paar dagen Texel. De windverwachting is prima voor de komende week. W tot ZW 3-4 en niet te warm.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten