vrijdag 10 augustus 2018

2018 Zomervakantie dag 44 - Heel hard zeilen naar Kats

Woensdag 8 augustus - Klassieke fout: gereefd en toch nog te veel zeil op

  • Roompot Marina - Kats 10 zm - totaal 506 zm 
  • Vertrek : 09.00. Aankomst 11.30 h.
  • Wind: Zuid 4-5 , later Z 6-7
  • Weer: Licht bewolkt, zonnig, 22 gr. C.
We gaan naar Lion Sails in Kats. De nieuwe huik van het grootzeil is 6 cm. te lang en moet worden ingekort en we denken er over om een UV strook op de kluiver te laten zetten. Want deze vakantie komt het er niet van om steeds maar weer de hoes om de kluiver te trekken en dan wordt het Dacron wel snel aangetast door het vele UV licht deze zomer.

Om kwart voor negen maken we los en zetten in de voorhaven een rif in het grootzeil. Fok er bij en we lopen, met de vloedstroom mee, al snel 7 kts over de grond. Met een uurtje stuiven we onder de Zeelandbrug door, Ineke vindt het spannend, maar die brugoverspanningen zijn 95 meter breed, en nu 14 meter hoog, dus er kan weinig fout gaan.

Na de Zeelandbrug stuurboord uit, richting Kats. Weg uit de luwte van Noord-Beveland ! De wind was aangetrokken tot Zuid-West 6-7 en eigenlijk hadden we nog te veel zeil op met 1 rif. Maar goed, de gangboorden net niet onder water gezeild en 20 min later zijn we bij de haven van Kats. Ik dacht dat de haven van Kats (de voormalige werkhaven voor de bouw van de Zeelandbrug) groot genoeg was om daar in de luwte de zeilen te strijken, maar dat is niet zo. Snel het grootzeil naar beneden en hopla....met weinig vaart pakt de harde ZW wind de fok en schieten we stuurboord uit richting de steigers. Met de motor vol bij een rondje gemaakt in de nauwe havenkom, snel de fok naar beneden en gelukkig stonden er twee zeilers op de kop van de steiger om lijnen aan te nemen. Goed afgelopen en lesje geleerd !

We eten een kop soep, houden een korte siesta en we lopen naar Lion Sails. De zeilmakerij is vorig jaar overgenomen door Pink Sails, maar de twee zeilmakers, Wim en Frans, al 50 resp. 40 jaar in het vak, werken er nog steeds. Prachtige vaklui.

Vanuit de zeilmakerij heb je een schitterend uitzicht op de Zeelandbrug, op de foto niet te zien, want overbelicht


Frans adviseert om een mooie UV strook te plakken en te door te naaien op de kluiver. Kleur 'mist' dat valt haast niet op.


We lopen tevreden terug naar de boot en maken de pasta van de vorige dag op, kropje sla er bij, prima.

De avondwandeling is schitterend. Direct ten westen van de jachthaven ligt een schitterend beschermd natuurgebied met schorren en slikken. Veel watervogels, zelfs een paar tureluurs en een lepelaar. En natuurlijk zeekraal en lamsoren.


De zon gaat achter de Zeelandbrug weer prachtig (maar zinloos), onder.


Het was een schone dag !

"Het is een schone dag geweest' is een film waarin Jos de Putter zijn ouders volgt tijdens het laatste oogstjaar op hun boerderij in Zeeuws Vlaanderen" 






Geen opmerkingen:

Een reactie posten