donderdag 10 mei 2018

2018 Mei vakantie - dag 10

Donderdag 10 mei  -  Na de regenbuien lekker zeilen naar Stavoren
    • Akkrum - Stavoren. 27 zm, totaal 84 zm
  • Vertrek 13.15 h. h. Aankomst 18.30 h.
  • Wind: WZW 3 ruimend naar WNW 4-5
  • Weer: eerst regen, dan bewolkt, later half bewolkt en zonnig.
Het Plan was om vroeg te vertrekken, om 9 uur door de Heerenzijlbrug en onderwg bij de Galamadammen een 12-uurtje gebruiken. De regen gooit roet in het eten, tot 12 uur regent het flink door in NO Nederland. Uitslapen dan maar, ook geen straf, en uitgebreid de krant lezen en nieuwe takelingen maken op de veiligheidslijnen.

Na de middag klaart het op en met een WZW wind is het lekker zeilen op het Sneekermeer. Er zijn allerlei zeilwedstrijden bezig en je ontkomt er soms niet aan  om door zo'n veld te varen. Boze blikken en scheldwoorden zijn ons deel. Tja, wij zeilen over bakboord en zij over stuurboord. Moet je uitwijken voor een wedstrijdjacht ? 
Maar het is altijd een vrolijk gezicht, al moest ik even opzoeken welke zeilklasses nu bezig waren. Yinglings en Seahorses dus.



Op de Holle Greft en de Jeltesloot moet de motor bij, verder is de hele tocht naar Stavoren bezeild.

Overal langs plassen en kanalen groeit het riet als kool. Vorig jaar, tijdens een 
vaarexcursie door de Weerribben, vertelde de gids/rietsnijder dat riet tot 10 cm per dag kan groeien. Sterk verhaal of niet, het riet staat er fraai bij !



Vanaf Heeg kunnen we heerlijk zeilen, de wind is toegenomen en geruimd naar WNW, de drie meren naar Stavoren zijn mooi bezeild. We lopen met alleen grootzeil en fok  toch 5 tot 6 kts. Het is venijnig koud, We zijn goed aangekleed, maar hebben spijt dat we geen zeilbroeken hebben aangetrokken, want af en trekt er een regenwolkje over en aan loefzijde waait de koude noordwester.



Ineke heeft zin in Cup-a-Soup en zoekt in alle opbergbakken naar restanten van vorig jaar. Helaas, dan maar warme kruidenthee. Morgen maar weer een voorraadje instantsoep inslaan bij de Coop., g
P.S. Onze trouwe gebutste Esbit thermosfles heeft de geest gegeven, binnencoating afgebladders. Bij Amazon.de een nieuwe besteld, bij Beversport zijn ze uit het assortiment.

Om 5 uur zeilen we langs restaurant Galamadammen, te laat voor een 12 uurtje.
In Stavoren vinden we in de binnenhaven nog een klein plekje aan stuurboord, tussen twee grote mototjachten. vlak bij de Koebrug,  met de kop in de wind. Prima.

De markante en altijd vrolijke havenmeester van de Gemeente Sudwest Fryslan herkend de Schone Waardin. We rekenen 12 Euro af, inclusief stroom en warme douches.


Schoonschip maken, afmeerborrel en een scheepsdiner van Ravioli cinque formaggio con Salsa pomodoro basilicum e Grana padano grattugiato.(Inderdaad, de AH aanbieding van deze week).

We gaan vroeg te kooi, op de radio horen we flarden van het songfestival, dat interesseert ons weinig. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten