zondag 6 mei 2018

2018 Mei vakantie - dag 5

Zaterdag 5 mei - Friese Sleepbootdag in Woudsend

Om 10 uur staat een shanty koor al bij de jachthaven te zingen. Nou ja, niet echt een shanty koor met al die oud-hollandse liedjes. Maar wel aangenaam achtergrondgeluid bij een eenvoudig ontbijt.
De douches in Woudsend zijn heet, krachtig en de cabines zijn ruim.
Je kunt er ook fietsen huren, idee voor een volgende keer.

Naast ons liggen twee huur Valken met een groep aardige Duitsers. Niet meer slapen op de kuipbodem onder een dekzeil, maar in fancy uitklap Quechua tentjes



Op naar de Friese sleepbootdag, natuurlijk met braderie en  de nodige eetkraampjes.
Een oude tjalk is met boom, talies en lier een lading zand aan het lossen in een antieke vrachtauto. Zo ging dat vroeger ook met stukgoed op de koopvaardij. Leuk gezicht.


In de nauwe straatjes is het braderie, met veel  eten en home-made kunstzinnige zaken te koop. Niet aan ons besteed dat dure spul. Het was langzaam schuifelen want het was druk, druk, druk.
Waarom doen we dit eigenlijk ? Nou hierom:

Aan de kade liggen een stuk of 50 oude sleepboten en opduwers. Ap denkt er over om op z'n 70ste zo'n slepertje te kopen en de Schone Waardin te verkopen. Maar die gedachte is van korte duur, het zijn prachtige stoere schepen, maar elke dag met 1,95 m. lengte en niet meer de lenigste in die kleine machinekamer op m'n knieƫn onderhoud doen zie ik niet zitten. En ze zijn nog best groot en zwaar, zo'n 14 m. en 80 ton. En alles van staal, dat is eindeloos onderhoud.
Maar mooi zijn ze !



Ap heeft het na anderhalf uur en een broodje versgerookte zalm wel gehad met al die kraampjes en slenterende mensen.  Na deze sleepbootdagervaring besluiten we om nog zeker 10 jaar met de Schone Waardin door te zeilen. Hoi, hoi zegt Ineke !

Nog wat mooie 2e hands boeken aangeschaft bij de oude pastorie van de kerk en snel terug naar de jachthaven. Om 15.00 h. gooien we los en varen in 20 min. naar een mooie Marekrite plek aan de ingang van de Woudendse Rakken. Weg van alle drukte en frituurlucht, Aan bakboord afgemeerd dus Ineke kan haar 'favoriete' hobby weer uitoefenen: het schoonmaken van het berghout.

Ahoy, ahoy, een North Beach in zicht, het zijn Joke en Ben met de IJsvink, net uit de winterstalling in Woudsend en de romp weer mooi groen geschilderd. Ze komen langszij voor een kop koffie.  De NB club wordt steeds nuttiger en gezelliger. Na een uurtje bijpraten gaan ze nog een uurtje zeilen op het Heegermeer om te kijken of alle zeilen goed staan.


Het is een levendige ligplaats en er komt van alles  voorbij, je hoeft je hier niet te vervelen.
Rond een uur of zeven tijd voor een Indische hap en een paar uur later gaat de zon prachtig onder ten westen van Heeg en daalt de rust neer op allebei de Schone Waardinnen.










Geen opmerkingen:

Een reactie posten